preišči stran ...

Društvo Ajda

Založba

2012
2009
2015
2013
2010

2016

1354 Horjul

Založba Ajda

2011

Setveni koledar

Vrzdenec 60

Biodinamika

2008
2017

Setveni priročnik

zalozba.ajda.vrzdenec(at)gmail.com

antropozofija

2014

2018

PROTI MONILIJI


Karlina Treinen priporoča tale preizkušen pripravek proti moniliji: V 5 l vode namočimo velik šop njivske preslice, dodamo 2 glavici narezanega česna in narezan 10 cm dolg kos korenine hrena. Na blagem ognju vse skupaj vremo pol ure. Za škropljenje redčimo 1 liter tega pripravka s 5 l vode. Prvič škropimo pred začetkom brstenja, ko se pod brsti pokaže bel obroček škropimo drugič z raztopino 1 l pripravka in 10 l vode, zadnjič pa škropimo še po cvetenju.

O škodljivcih

Splošni aspekti za zasnovo vrta

Zelenjavni vrt - Obdelava tal

Praktični napotki za posamezne rastline

Njivska preslica v biodinamiki

Vrt nam je v veselje

Zelišča

Kolobarjenje in pomen mešanih kultur

ZAKAJ ZELENJAVNI VRT


Zelenjavni vrt povezuje prijetno s koristnim. Služi priseljencu na podeželje in meščanu, ki išče odnos do dela z zemljo, delavcu in uslužbencu, ki v prostem času potrebuje delo na svežem zraku kot protiutež svojemu poklicu, intelektualcu ki ne bi rad izgubil tal pod nogami. Vrt ponuja zanimivo delo tudi kmetom katerih glavna naloga je nega njiv in travnikov. Vsem prinaša delo v vrtu možnost preskrbe družine z zelenjavo, mnogim je vir veselja z vzgojo in nego cvetlic.

Opazovanje rasti, doživljanje vremena, polnost svetlobe neba, veselje ob uspehu, telesni napor, ki kri hitreje pošilja po žilah, vse to so vrednote delno materialne, delno duševne narave, ki prinašajo spremembo v vsakodnevno poklicno življenje in oddih, četudi so povezane z naporom. Modrec umetnosti življenja je dejal: Oddih ni lenuharjenje, resnični oddih je delati nekaj popolnoma drugačnega kot je poklicno delo. Kdor ves teden preživi v zaprtih prostorih, naj bi za protiutež vsaj nekaj ur delal na prostem. Za tistega, ki je zaradi sedenja v pisarni, v avtu, v vlaku, zaradi uporabe svinčnika, računalnika ali telefona v nevarnosti, da se bo odvadil uporabljati okončine in mišice, je občasna uporaba lopate in motike pravzaprav zdravilo in zdravje.

Za vrt najdemo obilo etičnih in higienskih razlogov. Praktični razlog je razlog delne ali popolne samopreskrbe z zelenjavo, na vsak način zmanjšanje izdatkov za prehrano, k temu pa pride kot vsak dan bolj pomemben razlog dejstvo, da ima vrtnar v sveži zelenjavi, ki jo je pridelal sam po biološko- dinamični metodi, na razpolago res zdravo, prvovrstno, vitaminov bogato hrano, ki krepi zdravje.

Kdo je Beli orel

Sporočilo belega orla

Gastrozofija in politika

Račune plačujemo drugi

Antropozofija-povezave

Biodinamika v svetu

Potrebno, zanimivo, lepo

Prazniki v toku leta