preišči stran ...

Društvo Ajda

Založba

Založba Ajda

2016

2013
2008
2009
2010
2011
2012

2014

2015

Setveni priročnik

Marija Thun

Vrzdenec 60

1354 Horjul

Biodinamika

antropozofija

zalozba.ajda.vrzdenec(at)gmail.com

Thun

Setveni koledar

2017
2018

Je jesti kar tako nekaj

Enozrnica

Prehrana je prispevek zdravju

Dr.Zwiauer - Hrana je zdravilo

Vegetarijanska prehrana

Renzenenbrink: Bitje žito

Obrambne moči organizma

Pomen eteričnosti v hrani

Kako se prehranjujemo

Dr. Zwiauer - Hrana je zdravilo

Kaj nas v resnici prehranjuje

Prehrana petih elementov

Prehrana

Način pridelovanja je odločilen za kvaliteto pridelkov


Ugledna znanstvena publikacija »SCIENCE« je objavila rezultate t.im DOK poskusa. Pri tem gre za primerjalne dolgotrajne raziskave učinkov pridelovanja po konvencionalni, t.j. moderni metodi z uporabo umetnih gnojil in sredstev za zaščito rastlin, z biološko metodo in biološko-dinamično metodo.


»SCIENCE« poroča torej, da so pri konvencionalnem načinu pridelovanja ugotovili zunanje posledice, tako npr. erozijo tal in izgubo zunanje zlato rumene barve pri žitih. Analize in primerjave treh metod so pokazale tudi notranje razlike, tako npr. pri aminokislinah iz katerih so narejene beljakovine.


Z dušičnim gnojenjem se vsebnost beljakovin v rastlini poveča pa tudi vsebnost aminokislin se poveča. Pri tem pa gre za povečanje le fiziološko manj pomembnih t.im. »množičnih aminokislin« kot glutaminska kislina ali prolin. Vsebnost esencialnih aminokislin, ki so fiziološko v prehrani pomembne se obenem zmanjšuje. Pri koruzi so se te aminokisline zmanjšale za 15%, pri pšenici pa za 3%. Način pridelovanja torej – kot vendar vemo – je odločilen za kvaliteto v pridelkih.

Prehrana