Page 8 - IZ SEMENARSKE PRAKSE
P. 8

Utrjevanje rastline je pomembna stvar
Mi skrbimo za to izmenjavo: v visokih legah pridelujemo elitno seme in ga nato razmnožujemo v nižini. Nato naše seme res lahko priporočamo za vse višine, saj ima za seboj neko zgodovino.
Prezimovanje zelja v zaprti topli gredi
To je slika zaprte tople grede, v kateri je kmet prezimil različne vrste zelja. Jeseni glave prekrijejo s slamo, ob strani pa založijo z gnojem. V topli gredi je tako prezimovanje enostavnejše kot v kleti, zelje pa začne spomladi prej rasti.
Kolerabica
Slika z naše kmetije. Gre za kolerabico. Jeseni smo naredili selekcijo in kolerabico prezimili v kleti. Kolerabica je prva kultura, ki jo spomladi selimo v neogrevan rastlinjak. Kolerabica se začne hitro razvijati. Ko začne poganjati cvet, postanejo kolerabice slabotne in potrebujejo oporo. Vse križnice so tujeprašne.
Za ohranjanje kvalitete semenimo naenkrat večjo skupino rastlin
Pomembno je, da delamo selekcijo iz velike količine in vodimo v oblikovanje semena večjo skupino, da bi na ta način preprečili depresijo. Če včasih neko sorto semenimo z majhnim številom rastlin, je to stvar, ki si jo lahko privoščimo samo enkrat. Nujno priporočamo, da izberemo za pridelovanje semena od 50 do 100 rastlin, ki naenkrat cvetijo. To velja za vse tujeprašne rastline. Pri nas so to predvsem kapusnice ali pa košarnice, kot so korenje ali peteršilj.
Seme zelja iz dveh različno oblikovanih glav
Sodelavka iz Južne Tirolske mi je pripovedovala, da tam na večjih kmetijah pridelujejo seme za zelje vedno samo z dvema zeljnima glavama. Pri tem nikoli ne vzamejo dveh enakih glav, temveč vedno dva različna tipa. Tako sicer ne pride do depresije, v eni sorti pa imamo dve liniji. To je za sorto, ki jo imamo na eni kmetiji ali v določeni regiji, čisto dobro.
Seme mora biti dovolj dobro za vrtnarja
Če hočemo proizvajati seme, ki ga bomo prodajali v trgovini in ga oddajali tudi drugim kmetijam, ali če hočemo razvijati novo sorto, moramo skrbeti za homogenost. Vrtnar, ki se ukvarja z zelenjavo, to od neke zelenjave tudi pričakuje. Ne le homogenost, temveč tudi uniformnost. Vrtnar mora dobavljati trgovinam na veliko enake plodove. Vrtnarije so pod velikim pritiskom trgovine. Če nekdo pobira pridelek kolerabice na 1 ha veliki njivi, se mora to zgoditi v enem dnevu, ker ni veliko časa na voljo. Če blitvo reže na hektarju površin, se mora to
8


   6   7   8   9   10