Page 11 - IZ SEMENARSKE PRAKSE
P. 11

Na tej sliki imamo pastinake, ki smo jih spomladi preselili na prosto. Tudi to so selektirani koreni. Veljajo podobni kriteriji kot pri korenju, s tem, da je pri pastinaku zelo pomembno, kako je oblikovan njegov vrat: ali je koren zgoraj močno ali samo malo vdrt.
Solata
To je primer zimske solate, ki je prezimila na prostem. Zimskih solat se ne prideluje več toliko, saj imamo zaradi pridelovanja v rastlinjakih in zaradi kovertana druge možnosti. Veliko jo pridelujejo tudi v južnih krajih in vrtnar z lastnimi zimskimi solatami na more več konkurirati. Kljub temu je pomembno delati s takimi sortami, da jih ne izgubimo. Imamo veliko različnih pomladanskih sort. Vse sejemo z roko in vse ročno pikiramo, saj je zelo pomembno, da na vsaki stopnji opravimo selekcijo. Vedno uporabljamo najboljše rastline, veliko pa jih zavržemo.
Por
To je semenarstvo Eckardhof in zimski por. Selektiramo rastline, ki so odporne na zmrzal. Zimski por naj bi zdržal –18 °C. Seveda mora biti zdrav in spodaj naj bi oblikoval lepo lažno steblo. Te majhne rastline v sredini so stranski poganjki velikih rastlin. Iz enih in istih selektiranih rastlin pridelujemo lahko seme na istem mestu več let. V tem primeru vedno oblikuje stranske poganjke.
Portulak
Tu je portulak. Takole zgleda posevek na prostem. Morali bi ga še enkrat opleti, sicer bo imel težave z enako velikim plevelom. Pri pridelovanju semena je pomembno, da na eni strani preprečujemo bolezni, na drugi strani pa skrbimo za čistost semena.
Kolerabica
Tu še enkrat kolerabica v rastlinjaku, tik pred cvetenjem. Razvijejo se res mogočni grmi. To je trenutek, ko potrebujemo za opraševanje čebele. V tem rastlinjaku imamo še izolirno mrežo, ker imamo vrste paprik, ki zaradi hrošča repičarja, ki se pojavlja na ogrščici, sicer ne bi oblikovale dobrega semena. Na prostem bi bilo sicer pridelovanje semena brez te nevarnosti čisto mogoče, pridelek semena pa bi bil seveda manjši. Tudi na prostem pridelujemo semena paprik in križnic, vendar jih v tem primeru prekrijemo z mrežami, za opraševanje pa naselimo čebele. Sicer za opraševanje kupujemo tudi muhe. Dobimo jih kot ličinke, ki se razvijejo čez tri tedne. Torej moramo dobro kalkulirati. Če vemo, da se iz ličinke čez tri tedne izležejo muhe, moramo vedeti, kdaj moramo ličinke kupiti. Če damo v tak rastlinjak čebele, so pravzaprav uboge. Nimajo veliko hrane
11


   9   10   11   12   13