Page 10 - IZ SEMENARSKE PRAKSE
P. 10

obarvanim vratom, tiste, pri katerih korenina ni gladka. To imenujemo negativna selekcija. Kar ostane, še enkrat pregledamo in ocenimo. Pogledamo na to, kako dolgi so koreni, kako je izoblikovana konica korena, ali ustrezajo sorti, ali ima sorta mogoče bolj zašiljeno ali bolj okroglo konico korena, ali je ves koren dobro obarvan do konice. To, kar potem ostane, so naše elitne selektirane rastline. Selekcijo lahko opravimo še enkrat in izberemo res najlepše primerke. Tako odbrano korenje prezimimo. Pred tem porežemo vso zel, razen malo srčka, ki ga pustimo. Korenje v kleti moramo vsak teden obiskati in če odkrijemo nevarnost glivic, moramo tako korenje takoj izločiti. To, kar do pomladi ostane – in 100 komadov naj bi ostalo – spomladi preselimo na prosto. Pred tem ponovno ocenimo in se prepričamo, ali so to res naše najboljše rastline. To je podobno kot pri gradnji hiše. Temelji morajo biti odlični. Sobe in kako bomo potem vse olepšali, pride za tem. Izhodišče je naš temelj. Potem korenje spomladi selektiramo še po okusu. Pri korenju lahko spodnjo tretjino odrežemo in nato razkužimo z ogljem. Tako korenje nato posadimo in v zemlji se učvrsti s svojimi stranskimi koreninicami. Ker pri korenju lahko spodnjo tretjino odrežemo, lahko pogledamo v koren. Vidimo, da korenje ni enako korenju. Ocenjujemo, kako je oblikovan notranji cilinder v odnosu do zunanjega dela. Pregledamo, ali je lepo obarvan ali ima morda bele predele? Delamo na podoben način kot pri pokušnji vin. Pri vseh primerkih preizkusimo okus, vedno po eno rezino.
Žlahtnitelj g. Dieter Bauer s kmetije Dottenfelder Hof je za oceno okusa korenja razvil shemo ocenjevanja. Če delamo na tak način, pri selekciji glede kvalitete korenja po okusu res lahko dosežemo neverjeten napredek. To v Nemčiji razširijo še tako, da pri posameznih izbranih primerkih nekaj korenja naribajo in kuhajo z malo vode ter ugotavljajo še razliko v okusu kuhanega in surovega korenja. Ta novost se je v Nemčiji pri biodinamičnem delu uveljavila in pristojno mesto za registracijo sort je ta od biodinamikov razvit nov kriterij za kontrolo sort, kontrolo po okusu, sprejelo v svojo listo. Torej resno delamo tudi na tem, da je biodinamična zelenjava tudi boljšega okusa.
Selektirano elitno korenje preselimo na prosto in pridelamo seme selektiranih rastlin.
Pastinak
10


































































































   8   9   10   11   12