Page 3 - ZAUPANJE JE TEMELJ OZDRAVITVE
P. 3

potrebuje.« To lahko seže tako daleč, da si med potjo v ordinacijo misli: »Gospod X izgleda danes tako, kot da bi potreboval svinec.« Je presenetljivo, če ima pacient nato v resnici simptome, ki zahtevajo jemanje zdravil z vsebnostjo svinca? Ne, to ne preseneča – prav to je tisto, kar zna antropozofski zdravnik: zaznati, z vsemi čuti.
Zaznati in kljub temu vključiti po potrebi vse moderne diagnostične postopke in preiskovalne metode uradne medicine. V tem na primer je razlika med antropozofskim zdravnikom in čisto naravnim medicincem ali zdravilci, med katere antropozofske zdravnike pogosto uvrščajo.
KDO PRIHAJA K ANTROPOZOSKEMU ZDRAVNIKU? Ljudje, ki prisegajo na naravno? Ekološki prepričanci? Dr. Schäferjeva se smehlja. »Sem zdravnica splošne medicine, kot je zunaj na tabli tudi zapisano. Prihajajo pretežno pacienti, ki o antropozofiji ne vedo ničesar. Mnogi zato, ker so slišali, da tukaj zdravimo drugače. V pozitivnem smislu.« Vesela je številnih staršev z otroki, ki jih spremlja, in tega, da je večina pacientov zelo zvestih, ko spoznajo to drugačnost.
Na primer mali deček z alergijami. Nežen svetlolas otrok s čisto hladno kožo. Živčen, nemiren, nespečen, s težavami pri koncentraciji v šoli, s srbečo kožo. Najraje je jedel hitro prebavljive ogljikove hidrate: sladkarije in izdelke iz bele moke. Ko mu je dr. Schäferjeva predlagala, naj kaj nariše, je slika pokazala njegovo konstitucijo. Med pogovorom ga je uspela pregovoriti, da je poskusil drugačno hrano. Dodala je še antropozofska zdravila, ki naj bi podprla ravnovesje presnove, živcev, čutil in njegovega jaza. »Po treh tednih mu je šlo mnogo, mnogo bolje; naravnost žarel je.«
Tri tedne! Ali ni tako, da si želijo pacienti danes neke vrste ekspresno terapijo, kadar jim gre slabo? ZDRAVILO - TAKOJŠNJI UČINEK - VSE SPET O. K. Je antropozofsko zdravljenje po naravi stvari prej dolgotrajno? »Ne,« prepričano odvrne dr. Schäferjeva. Po možnosti zdravi z dvema, največ tremi različnimi zdravili ali


   1   2   3   4   5