Page 2 - ZAUPANJE JE TEMELJ OZDRAVITVE
P. 2

potrdijo,« pojasnjuje dr. med. Sabine Schäfer, zdravnica splošne medicine v Zdravstvenem centru Marbachshöhe v Kasslu, ena od zdravnikov antropozofskega načina zdravljenja v Nemčiji. Predstavljamo jo kot značilen primer za številne kolege.
KAJ TO KONKRETNO POMENI ZA PACIENTA? »Po vsakega pacienta grem v čakalnico osebno,« pripoveduje dr. Schäferjeva. Pri tem ne gre preprosto za vljudnost ali prijaznost, temveč že za prvi korak za poznejšo diagnozo. »Kako ta človek danes sedi? Kako se giblje? Kakšno temperaturo imajo njegove roke ob pozdravu? Kako izgleda njegova koža? Kako gledajo njegove oči?« Kar se dogaja, je nekaj kot telesno-duševno otipavanje celotnega človeka in zelo dobro šolan zdravnik, kot je zdravnica dr. Schäferjeva, morda zazna tudi kaj o človekovem duševnem počutju.
Ko pacient nato sedi v ordinaciji, pri njej, mu je dobro: prostor je preprost, svetel in jasen, vse ima svojo dobro urejeno strukturo. Umetnost na steni, vendar ne preveč umetnosti. Praktične, estetske stvari na pisalni mizi, nič odvečnega. Tople barve, a ne preveč barv. V takem izbranem okolju pride tudi človek brez velikega ovinkarjenja k bistvu, kot bi se načelo reda v prostoru in zdravničin mirno raziskujoči pogled prenesla v njegov spomin, na zdravstvene težave, o katerih želi pripovedovati.
Mar taka anamneza, takšno zajemanje človekove zdravstvene situacije ne zahteva zelo veliko, veliko preveč časa? ZDRAVNIŠKA ORDINACIJA JE DANES NAVSEZADNJE BOLJ KOT KDAJ PODJETJE. »Sploh ne traja tako dolgo, prav zato, ker poskušam vzdrževati okolje tako jasno kot le mogoče. Bistvena stvar ni nujno simptom, o katerem človek danes pripoveduje. Enako pomembna je njegova biografska situacija, njegovo otroštvo, njegovo rojstvo. In do tega prideva večinoma kar hitro.«
Dr. Schäferjeva prav dobro shaja s časom ki ji je na razpolago. Po prvem, izčrpnem obisku potrebuje komaj kakšen pacient več kot četrt ure. »To pa je mogoče v resnici le, če ima zdravnik dobro izurjeno sposobnost zaznavanja in hitro spozna, kaj pacient


   1   2   3   4   5