ZAUPANJE JE TEMELJ OZDRAVITVE
P. 1

ZAUPANJE JE TEMELJ OZDRAVITVE
Ljubezen do nadčutnega spremeni rudo znanosti
v zlato modrosti. Veselje je darilo usode, ki pokaže svojo vrednost v sedanjosti. Trpljenje je vir spoznanja,
katerega pomen leži v bodočnosti. Dr R.S.
Ingrid Reißner: ZAUPANJE je temelj ozdravitve
Obisk pri antropozofskem zdravniku pokaže, da ta medicina deluje drugače, da ta terapija učinkuje drugače, da na nek način pacient postane drugačen. In da vse pomaga.
Pri bolezni so poti do ponovne ozdravitve različne. Ena od možnih je obisk v ordinaciji antropozofskega zdravnika. Ta pozna vse možnosti, ki jih poznajo siceršnji zdravniki, saj tudi za njegovim priimkom stoji dodatek »dr. med.«. Univerzitetni študij medicine, pogosto dopolnjen s specializacijo, je tudi za vsakega antropozofskega zdravnika potreben.
Kaj je potem drugače? ZDRAVNIK IN PACIENT MORATA DOBRO SODELOVATI. Pacient mora zdravnika dobro pranašati, zdravnik pa mora biti v stanju, da gleda na pacienta vedno na novo in individualno, četudi ta morda pripoveduje o enakih simptomih kot pred njim istega dne že pet drugih pacientov. Ko se pozdravi, je pacient najpomembnejši zdravnikov partner. »Zaupanje v zdravnika,« pravi dr. Schäferjeva, »je temelj ozdravitve. V današnjem, tako zelo znanstveno naravnanem in odnosov praznem svetu prav tega vse bolj manjka.«
Nekaj posebnega je zaznavanje, s katerim antropozofski zdravnik pacienta zajame. Antropozofski zdravnik pač zdravi po spoznanjih antropozofske medicine.
V praksi je pogosto drugače: »Diagnozo postavljam po tem, kar zaznam na pacientu po antropozofskem načinu opazovanja. Metode moderne diagnostike, laboratorijski izvidi in klasične preiskave uradne medicine, prvo diagnozo tako rekoč vedno


   1   2   3   4   5