Zvezdno nebo za Božič
P. 1

Zvezdno nebo za Božič
V pozni jeseni in ob začetku zime nam pride zaradi zgodaj zahajajočega Sonca nočno nebo bolj jasno v zavest. Že kmalu po 17. uri se pokažejo prve, slabo svetleče zvezde, od 18. ure naprej pa se pri dobri vidljivosti razprostre pred nami vse nebo zvezd stalnic. Četudi ne poznamo posameznih ozvezdij in zvezd po imenu, čutimo v sebi povezanost z redom zvezd na nebu. Tega se posebej zavemo kadar smo na jugu in gledamo zvezdne slike, ki jih ne poznamo, saj v naših krajih ostajajo pod horizontom.
Prav prihajajoči zimski čas je primeren za to, da občutek povezanosti z zvezdnim nebom razvijemo v zavestno, negovano prijateljstvo. Na decembrskem nebu dominira visoko na jugu ob poznem večernem mraku kvadratična postava Pegasusa s svojo najbolj popolno štirikotno obliko. Pod njo se na jugu razprostira nežna veriga luči ozvezdja Rib in sveti, skoraj prav tako zadržano, zanosa polna postava Vodnarja, v čigar sredini vidimo rumenkasto svetleči planet Saturn. Zodiak nam s temi ozvezdji kaže tisto področje, ki ima najmanj svetlobe in pravzaprav zrcali pot Sonca v tem času: Sonce opisuje nad horizontom sedaj najnižje loke, v tam času imamo najdaljše noči leta.
V urah po polnoči se slika teme na nebu dramatično spremeni: z Aldebaranom v ozvezdju Bika vzhajajo ena za drugo zelo svetle zvezde in ozvezdja in okrog polnoči, ob času, ko je Sonce na najglobjem mestu pod horizontom, je vse južno nebo polno svetlečih se zvezd najrazličnejših barv.
Zodiak je prišel do svoje najvišje pozicije. Karakterizira ga impozantna druščina najsvetlejših zvezd in ozvezdij. Poleg velikega ozvezdja Oriona dominirajo nebo še tri izrazita ozvezdja zodiaka: močna, notranji prostor ustvarjajoča slika ozvezdja Leva z modro lesketajočim Regulusom, polarno k njemu obrnjeno na vzhodni strani najdemo ozvezdje Bika z njegovo obliko črke V v katerem se oranžno rdeče sveti zvezda Aldebaran. Aldebaran je najbolj svetla zvezda zodiaka. Med Regulusom in Aldebranom leži s svojo mirno štirikotno obliko ozvezdje Dvojčkov,. To ima kot edino ozvezdje zodiaka dve glavni zvezdi. V malo pridušeni svetlobi kaže ozvezdje Dvojčkov vse nasprotje Regulusa in


   1   2