Page 7 - VEGETARIJANSKA PREHRANA
P. 7

Vsebnost kalcija v rastlinskih živilih in v mleku Dnevna potreba odraslih: 1000mg dnevno
Na 100g
Na porcijo
Mak
1460
150(makov hlebček)
lešnik
225
75
ohrovt
212
400
rukola
160
120
čečerika
124
62
Sladki komarček
109
200
mleko
120
250 (kozarec)
ŽELEZO je mineral, ki ga lažje dobimo iz mesa in rib kot iz rastlinske hrane. Količina železa je v mesu nižja od pričakovanj, razen v drobovju. Iz jajc in mleka ne dobimo železa. Veliko železa pa vsebujejo žita, predvsem ječmen in proso, stročnice, orehi in oljnice. Železa je v rastlinski hrani dovolj. Če pa seveda jemo bel kruh namesto polnovrednega, krompir namesto žit, pa lahko nastopi pomanjkanje železa.
KALCIJ – Lakto-vegetarijanci dobijo iz mleka in mlečnih proizvodov dovolj kalcija. Vegani pa morajo paziti na to, da zaužijejo dovolj rastlinske hrane, ki vsebuje kalcij.
JOD – Dnevna količina joda naj bi bila po zadnjih priporočilih 200ug, kar je z normalno mešano prehrano komaj dosegljivo (losos 200ug, alge, jajca10ug, drobovina 14 – 30ug, mlečni izdelki 3,5ug). V rastlinski prehrani pa najdemo jod v brokolih 15ug, špinači¸12ug, redkev 8ug, ržen kruh9ug. To so vrednosti za 100g. Te vrednosti so skoraj nedosegljive, zato je jodirana sol. Jodiranje soli je sporno, ker nekaterim škoduje. Nekatere substance jod blokirajo (zelje, nitrat,soja). Vegetarijanci, ki ne jedo morskih rib, ne dosežejo potrebnih vrednosti joda brez jodirane soli ali alg. Potrebno bi bilo individualno preverjanje


































































































   4   5   6   7   8