Page 4 - VEGETARIJANSKA PREHRANA
P. 4

EKOLOŠKI MOTIVI temeljijo na tem, da povzroča masovna vzreja živali številne probleme (gnoj, gnojevka, neprimerna reja, mučenje..) Zaradi tega mnogi zavračajo uživanje mesa. K temu pa prispeva tudi biološko pridelana polnovredna hrana.Vegetarijanstvo se pogosto dopolnjuje z biološkim načinom pridelave hrane, z naravnim zdravljenjem, gibanjem za mir in versko naravnanostjo (zaščita stvarjenja).
ETIČNO – SOCIALNI MOTIVI - Sta vojna in sovraštvo tudi povezana s prehrano?G.Bernard Shaw pravi, dokler bodo obstajale klavnice, bodo tudi vojne. R. Steiner opozarja na to, da mesna prehrana povečuje agresijo v narodih, da pa vegetarijanska prehrana lahko pripomore k miroljubnosti. Ljudje so bili v vojnah zaradi strasti, ki jih povzroča živalska prehrana. Človeštvo bi se izognilo marsikakšni nesreči, če bi dajalo prednost vegetarijanski prehrani.
ZDRAVSTVANI MOTIVI so tudi upoštevanja vredni: maščobe v krvi, holesterol, prekomerna teža, diabetes tipa 2, putika, artritis. Strokovnjaki za prehrano in zdravniki to poudarjajo, odločijo se tisti, ki se problema zavedajo.Mnogi se začasno odpovedo mesu iz strahu pred boleznijo, kot v primeru norih krav. Ko strah popusti, se spet vrnejo k mešani prehrani.
URADNA MEDICINA je dolgo zavračala vegetarijansko prehrano in jo razglašala za pomanjkljivo.Tudi zdravnike, ki so se pozitivno opredeljevali do te prehrane, so izločali in zasmehovali.Švicarski zdravnik M.Bircher-Benner (1867-1939) je priporočal surovo rastlinsko hrano in dosegal odlične rezultate pri civilizacijskih obolenjih (sladkorna, holesterol, putika, artritis), kljub temu je imel veliko nasprotnikov med kolegi. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so naredili v Nemčiji tri velike raziskave o zdravstvenem stanju vegetarijancev. Večina je bila laktovegetarijancev. Izkazalo se je, da so bolj zdravi, imeli so redkeje obolenja zaradi prehrane, faktorji tveganja kot so maščobe v krvi, holesterol, pa so bili popolnoma v mejah, za razliko od ljudi, ki uživajo mešano prehrano.Tudi občasni vegetarijanci so bili bolj zdravi kot uživalci mesa. Ker čiste vegetarijanske prehrane ne upajo priporočati, so sedaj


   2   3   4   5   6