Page 3 - VEGETARIJANSKA PREHRANA
P. 3

Vrsta vegetarijancev in živila, ki jih ne uživajo:
- vegani (ne uživajo živalskih beljakovin) manj kot 10% vseh vegetarijancev: brez mesa, rib, jajc, mleka, meda, usnja, krzna in živalskih proizvodov (npr.:želatina, tortni prelivi),
- vegani – presnojedci ne uživajo mesa, rib, jajc, mleka, meda in nič kuhanega (So tudi presnojedci, ki jedo meso.),
- laktovegetarijanci ne uživajo mesa, rib niti jajc,
- ovolaktovegetarijanci (ta skupina zajema več kot 2/3 vseh vegetarijancev) ne jedo mesa in rib,
- delni vegetarijanci ne uživajo rdečega mesa (krvi),
- občasni vegetarijanci samo občasno izločajo meso,
- polnovredni vegetarijanci uživajo vegetarijansko hrano s polnovrednimi, večinoma biološko pridelanimi živili,
- puding vegetarijanci ne jedo mesa in rib, sicer pa še niso dojeli bistva zdrave prehrane (pudingi, slaščice, torte..)
MOTIVI so lahko VERSKI (zapovedi) ali ETIČNI (izključujejo ubijanje živali).Stopnja zavezanosti je lahko različna. Vegani ne izključujejo le mesa, mlečnih izdelkov, jajc in meda, pač pa tudi nošenje usnja in krzna in uporabe kozmetike, testirane na živalih. Drugi zavračajo le rdeče meso, ker je kri nosilec duše in strasti živali.
DUHOVNI MOTIVI temeljijo na tem, da uživanje živalskega ovira duhovni razvoj in da ostaja pri vegetarijanski prehrani več energij. Po R. Steinerju mora človek, ki se prehranjuje izključno vegetarijansko, prevzeti celoten proces, ki ga sicer prevzame žival in rastlinsko delno spremeni. To pomeni, da mora vegetarijanec sprostiti čisto druge energije. Človek ima več delovne energije, ker zna sproščati določene energije. Zato pri duhovnem šolanju niso uživali živalskih produktov. Te motive je mogoče zaslediti tudi pri makrobiotiki, različnih azijskih duhovnih smereh in tudi pri antropozofih.


   1   2   3   4   5