Page 2 - VEGETARIJANSKA PREHRANA
P. 2

samo skrb za lasten duševni razvoj, pač pa za sočutje z bitji z dušo. Plutarh (45-125 našega št.) je zagovarjal vegetarijanstvo in obzirno ravnanje z živalmi iz ljubezni do bitij. V Aziji je poleg budizma tudi hinduizem zagovarjal vegetarijansko prehrano. Poznejši islam razen prepovedi uživanja svinjine ne pozna tovrstnih omejitev v prehrani. V krščanstvu je brezmesni post priporočen v času med pustom in Veliko nočjo, nekatere sekte kot adventisti, kvekerji, mormoni pa priporočajo vegetarijanstvo. Leta 1848 je bila v Londonu ustanovljena vegetarijanska skupnost. Tej je pozneje 1867 sledila nemška »Skupnost za naravno življenje«. Danes bi to imenovali dolgoročno ekološko pojmovanje. Tako se je zdrav način življenja nadaljeval v 19.20. in 21. stoletju.
Kaj razumemo pod vegetarijansko prehrano? V Antiki so odsvetovali uživanje bitij z dušo, budizem je prepoveduje ubijanje.Kako pa je z mlekom in jajci? Ali imajo dušo? Meso in ribe so živalska trupla, iz jajc pa bo žival šele nastala. Torej velja da so še »brez duše«. Mleko nastane v živali in je namenjeno prehrani mladičev in ne ostane v živali. Mnogi zato mislijo, da »nima duše«. Enako velja za med, ki ga čebele sicer naredijo, je pa namenjen prehrani in ni del živali. Mnogi vegetarijanci zavračajo sir, ki je narejeno iz siriščnika mrtvega teleta, ne razmišljajo pa o tem, da se mora zaradi mleka roditi toliko telet. Kaj se zgodi s telečjimi samčki, če jih ne jemo? Pogost argument je, da je dovolj mesojedcev, da si vegetarijanci lahko privoščijo mleko in mlečne produkte.
Že nekaj časa lahko opažamo, da so le redki tisti vegetarijanci, ki bi se dosledno držali ene skupine. Povečalo se je število ljudi, ki občasno ne jedo mesa. Tudi tisti, ki ne uživajo mesa, rib in jajc, občasno jedo jajca in ribe.


   1   2   3   4   5