VEGETARIJANSKA PREHRANA
P. 1

VEGETARIJANSKA PREHRANA
Od pojava norih krav (BSE) v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je naraslo število ljudi, ki se občasno ali stalno prehranjujejo vegetarijansko. BSE je pokazal , kam vodi konvencionalna krma živine in je mnoge ljudi odvrnil od uživanja mesa in mesnih izdelkov. Motivi so bili skrb za lastno zdravje, kot tudi sočutje do živali. Danes je mogoče najti v skoraj vsakem lokalu jedi brez mesa ali rib. Vedno več je ne le ponudbe solat, pač pa tudi toplih vegetarijanskih jedi. Celo lokali s hitro prehrano nudijo vegetarijanske sendviče (burgerje) ali testenine s paradižnikovo omako.Dolgo je prevladovalo mnenje, da je »antropozofska« prehrana vegetarijanska. V biološko – dinamičnem gibanju dolgo ni bilo mesa »Demeter« znamke, kot da bi se morali tega sramovati. Danes se je to spremenilo.
Število vegetarijancev je mogoče le približno oceniti.Anglija naj bi bila vodilna v Evropi s približno 8-10% prebivalcev. V Nemčiji naj bi jih bilo 6-8%, vendar je število v porastu. Od tega je 60% žensk. Številna znana imena javnega življenja se izrekajo za vegetarijance; med njimi so član slavne skupine Beatle Paul McCartney (pravi: Ne jem ničesar, kar ima oči.), pevec Prince ali igralka Brigitte Bardot in Pamela Anderson. Vrhunski športniki dokazujejo, da njihov način življenja omogoča vrhunske dosežke (Martina Navratilova, Edwin Moses, Carl Lewis). Tudi nekateri znanstveniki spadajo v to skupino (Charles Darvin, Thomas Edison, Annie Besant)
Že v Antiki so priporočali vegetarijansko prehrano. To je bil sestavni del versko-kultnega načina življenja, kjer naj bi asketski način življenja vodil v mistično rast in razvoj. K temu sta sodila tudi vzdržnost in odpoved. Pri jedi je veljala zapoved, ne uživati ničesar, kar ima dušo, da bi osvobodili svojo lastno dušo. To smer je zastopala predvsem sekta »orfejevcev«, po pesniku Orfeju, v 6. st.pred Kristusom. Tudi Pitagora (570-480 pred našim št.) je prepovedoval uživanje bitij z dušo. To izvira verjetno iz azijskih verovanj, ki verjamejo v karmično potovanje duš in zato ne marajo uživati tujih duš. Z Budo (560-480 pred Kristusom) je prišel še dodaten motiv: sočutje z živalmi. Ni bila v ospredju več


   1   2   3   4   5