SVETLOBA V KOSTEH
P. 1

SVETLOBA V KOSTEH
Kadar smo zdravi, smo kot žarek proti silam težnosti Zemlje vzravnani proti nebu. Osupljivo je, da nas osteoporoza prav zato, ker postajajo kosti vedno lažje, pritiska s težo.
Po smrti razpadajo naše kosti najdalj časa. Trde so tako kot mrtev kamen. Človek bi verjel, da so čvrste in jih ni mogoče spremeniti. Zanimivo pri tem je, da se tisto, kar je v nas najbolj tekoče, najmanj oblikovano in najbolj gibljivo, naša kri, tvori v notranjosti kosti, v kostnem mozgu. Kri je simbol življenja, kosti pa smrti. Kljub temu sta v medsebojni zvezi.
Tako nespremenljivo toge pa kosti tudi niso. Kdor bi vsak dan treniral z utežmi samo z desno roko, ne bo razvil le vedno večji biceps, tudi kost njegove nadlakti bo na desni roki vedno močnejša. Kost postaja močnejša tam, kjer v telesu močneje deluje naša volja. Če se naša volja udejanja v eni okončini, se tam aktivira naša kri. Prekrvavljenost in toplota se, še preden se mišica skrči, dvigneta tako, da ju lahko merimo. Če volja trajno uporablja posebej določeno področje našega telesa – na primer zaradi nekega dela ali vrste športa, se to vidi tudi v obliki naših kosti. Velja pa tudi obratno: Če naša notranja volja s telesom noče imeti nobenega opravka, postanejo kosti slabotnejše. Če volja zaradi depresije hromi ali nekoga žalovanje po izgubah pripelje v situacijo, da se bivanje na Zemlji ne zdi več življenja vredno, pride lahko do mehčanja kosti. V čim večji meri dovolimo, da naše gibanje nadomesti avto in čimveč sedimo, tem manj »pomembne« in nežnejše bodo postale naše kosti. Posebno močno občutijo to astronavti. Stisnjeni so v majhen prostor in ne morajo premagovati niti težnosti. Že po nekaj tednih breztežnosti, so njihove kosti tako krhke, da se na Zemlji kaj hitro zlomijo. Pride do osteoporoze. Pri bolniku, ki je dolgo privezan na posteljo, opažamo isto. To se razvije tudi pri ljudeh, katerih življenje se odvija med pisalno mizo in televizorjem.
Na osteoporozo vpliva tudi hrana, čeprav pri tem ponudba kalcija sploh ni odločilna. Dokazano je, da pri otrocih in mladostnikih


   1   2   3