Page 8 - RENZENBRINK - BITJE ŽITO
P. 8

oblikovanju toplote, ogljikovi hidrati skrbijo za delovanje presnove.
S katerimi živili pa zaužijemo največ ogljikovih hidratov? S krušnimi žiti. Potrebno je seveda, da uporabimo vse zrno, torej tudi obrobne sloje, tako dobimo vse snovi, ki jih potrebujemo. V krompirju npr. pa tudi v drugih živilih potrebne snovi niso prisotne v enaki meri.
Pot razgradnje ogljikovih hidratov vodi preko škrobov do sladkorja, ki teče skozi kri v različne dele organizma. Govorili smo o presnovi sladkorja v možganih in živčnem sistemu.
Na podoben način potrebujejo sladkor mišice. Mišičevje kot organ gibanja s svojo funkcijo odločilno določa moč, s katero se človek spoprijema z nalogami svojega življenja. Tu pa ni odločilna samo slabost ali moč telesa, tudi duševnost je pri tem soudeležena: moč volje posega v telesne procese. Tu se dogaja psihosomatika. Volja posega v izgorevanje sladkorja, v toploto, v razblinjanje, se uresničuje v funkcijah telesa.
Oglejmo si prehranjevanje z žiti še enkrat. Kot že poudarjeno: ogljikovi hidrati žit točno ustrezajo človeku in njegovim potrebam in so tako bogato obdani z vitalnimi snovmi, da prehranjevanje z žiti krepko spodbuja delovanje mišic. S tem so pripravljena tla, na katerih se v telesu močna volja lahko razvije.
V volji se povezuje JAZ človeka – globoko pod pragom zavesti - s telesom. Za to so potrebne še druge preobrazbe snovi kot na primer proces železa, ki, s tem, ko ga prenaša kri, deluje tudi kot priprava za dostop JAZa v snovi. Tudi za preskrbo z železom je prehranjevanje z žiti zelo pomembno.
Glavni organ presnove so jetra. Tudi ta razvijajo svojo dejavnost na presnovi ogljikovih hidratov s tem, da iz krvnega sladkorja tvorijo glikogen, ki je tako imenovana živalska beljakovina. Jetra kot v nekakšnem dihanju glikogen neprestano tvorijo in razgrajujejo.


   6   7   8   9   10