Page 7 - RENZENBRINK - BITJE ŽITO
P. 7

usmerjanje volje, temveč njeno uresničitev, ki sega globoko pod nivo zavesti.
To je v zvezi z naukom o človeku precizno formuliral Rudolf Steiner v svoji knjigi »O skrivnostih duše« . Za njim je mnogo njegovih učencev v sebi oživilo te duhovne vsebine in jih intuitivno zaznalo kot višjo resničnost. Ali dosegajo na ta način samo vrednost neke hipoteze ali lahko dobijo pomen za življenjsko prakso in se v njej potrjujejo? Odgovori na to vprašanje se vedno znova porajajo pri točnem opazovanju.
Tako kot sodi k raziskovanju funkcij živčevja in možganov razmišljanje in delovanje čutil, se mora pri prikazu tega, kar se dogaja v presnovi, upoštevati vedno tudi duhovno-duševna resničnost volje.
V presnovi vlada gibanje: ugriz ali žvečenje, peristaltika želodca in črevesja, delovanje prebavnih žlez, pretakanje prebavnih tekočin, pretvorbe v jetrih – neprestana razgradnja in izgradnja. V glavi je čisto drugače: tu vlada mir; misli oblikujejo zaključene, pregledne tvorbe. V volji vse sili naprej, je vse v stalnem teku.
Ali se organizem lahko v zadostni meri aktivira, je bistveno odvisno od prehrane. Žito v veliki meri izpolnjuje pogoje za to. Že pri žvečenju je potrebna moč. Grižljaj polnozrnatega kruha ali nabrekla, namočena cela zrna zahtevajo od človeka intenzivno uporabo zob. Za gibanje črevesja skrbijo t.im. balastne snovi žit. Svoje čase so gledali na obrobne sloje žita kot na obremenjujoče, nepotrebne snovi. Sedaj so prepoznali, da so v obrobnih slojih žit življenjsko pomembne snovi kot minerali, elementi v sledeh in vitamini. Za naše opazovanje gibanja v črevesju je pomembno, da vsebujejo obrobni sloji žita tako imenovano hemicelulozo, ki v črevesju voluminozno naraste, sten črevesja pa ne draži in spodbuja peristaltiko le s pritiskom polnosti.
Kako pa izgleda z element gibanja v notranjosti, v resnični presnovi? Spodbuja ga neke vrste izgorevanje ogljikovih hidratov. Beljakovine so namenjene izgradnji organov, maščobe


   5   6   7   8   9