Page 5 - RENZENBRINK - BITJE ŽITO
P. 5

zmanjša sposobnost koncentracije. To smo opazovali na primer po konvencionalnem zajtrku z belim kruhom in rafiniranim sladkorjem. Kratkemu porastu sladkorja v krvi sledi reaktivna faza nizkega nivoja sladkorja v krvi. V primerjavi s tem ostane po zajtrku s polnovrednimi žiti nivo sladkorja dolgo nad normalo.
Sladkor opravi svojo funkcijo v možganih le, če so prisotne tudi snovi, ki jih strnemo v pojem vitamin B kompleks ali Thiamin. Zelo zanimivo je, da se te substance najdejo v ravno pravšnji dozi v obrobnih slojih žitnih zrn. Tam so tudi potrebne v času, ko zrno vzkali, ko se škrob preobraža v sladkor in skupaj z beljakovinami, minerali in maščobami služi izgradnji kali. Enake procese lahko opažamo v možganih. Kar v rastlini omogoča oblikovanje mlade kali, ustvari pri človeku substančno osnovo oblikovanja misli. Zaskrbljujoče je, če vemo, da najdemo pri 70% šoloobveznih otrok ,pomanjkanje vitamina B1 (tako statistika v Nemčiji). Razloga ni težko najti: le 5% žita pojemo v obliki polnega zrna, vse ostalo zaužijemo kot rafinirano belo moko. Ni se treba čuditi, da je toliko otrok nemirnih in imajo težave s koncentracijo.
V mišicah daje sladkor energijo za gibanje. Toda tudi tu lahko izpolni svojo nalogo samo, če ga spremlja thiamin. Beri-beri bolezen, ki se je pojavila po uživanju poliranega riža, je privedla v deželah, kjer je riž glavna hrana, do smrtnih primerov zaradi paralize mišic trebušne prepone. Lahki znaki pomanjkanja, kot jih ugotavljajo pri nas, se kažejo kot slabost in pomanjkanje volje.
Škrob pa se v rastlini ne uporablja le za preobrazbo v sladkor, temveč se lahko zgosti v celulozo, tudi v les in daje rastlini obliko in stabilnost. Skupaj s kremenom kot medijem, s katerim sile, ki oblikujejo postavo delujejo v snovi, jo plasticirajo in oblikujejo. Tudi v človeku opravljajo ogljikovi hidrati nalogo oblikovanja postave s tem, da se zgostijo v vezna tkiva. Moč plasticiranja izhaja iz glave, spodbuja pa jo pretvorba ogljikovih hidratov. Po navedbah Dr. Rudolfa Steinerja spodbujajo ogljikovi hidrati funkcijo določenih predelov možganov, iz katerih izhajajo sile oblikovanja za ves organizem. »Če ogljikovih hidratov ne bi jedli, bi prišlo do deformacij telesa... In če je človek organiziran tako,


   3   4   5   6   7