Page 12 - RENZENBRINK - BITJE ŽITO
P. 12

se žito v človeškem organizmu razgradi, sprejme in uporabi. Odgovor bo pri različnih ljudeh različen. Kdor je od otroštva vajen hrane iz polnega žitnega zrna, bo tako hrano bolje izkoristil kot tisti, ki začne uživati polnozrnato hrano pozneje. Pri ustrezni pripravi hrane iz polnih žitnih zrn pa se na tako hrano lahko vsak prilagodi. Določeno vlogo igra pri tem fitin. To je povezava fosforja v žitu, ki s kalcijem, železom in magnezijem tvori težko topljive substance, ki jih črevesje ne more resorbirati. Človeški organizem pridobi s privajanjem na uživanje polnozrnate hrane sposobnost, tvoriti encim, tako imenovano fitazo, ki fitin razkroji in ustvari s tem za resorbcijo ugodne pogoje. Do fitaze prihaja tudi v zrnu samem in jo lahko aktiviramo s primernim načinom peke, daljšo pripravo testa ali tri do štiriurnim namakanjem grobo mlete moke iz polnega zrnja.
Iz Udo Renzenbrink Sedem vrst žit


































































































   8   9   10   11   12