Page 10 - RENZENBRINK - BITJE ŽITO
P. 10

glave, ni mogoče ujeti v zadostni meri. Ritmični sistem s svojo funkcijo izravnave je preobremenjen.
Kako deluje prehrana – posebej z žiti – s tem v zvezi? Vsebnost kremena v žitni hrani krepi funkcijo čutil in s tem ublaži zgoraj omenjene vdore iz sveta zunaj. Procesi soli, ki se pri oblikovanju misli odigravajo v možganih se ob živi dinamiki mineralnih substanc žitnih zrn harmonizirajo; s tem se izognemo nevarnosti premočnega strjevanja.
Procesi kremena v žitu spodbujajo na drugi strani sile oblikovanja v organizmu in krepijo s tem srce in pljuča. Rudolf Steiner je opozoril, da se je tuberkuloza pljuč v Evropi lahko razširila šele takrat, ko je krompir izrinil žita.
O obremenitvi »srednjega človeka« od spodaj, s strani trebuha, smo že govorili. Neobvladani procesi pretvorbe v področju želodca in črevesja delujejo na srce in pljuča kot iritacija. To lahko kontroliramo s kontrolo razmerja dihanja in srčnega utripa. To razmerje je glede na konstitucijo človeka približno 1:4, kar pomeni, da na štiri utripe srca enkrat vdihnemo. Ta kvocient utripanja srca in dihanja pa je odvisen od načina prehranjevanja. Poskusi so pokazali, da obrok, ki ne prija, privede kvocient iz ravnotežja, medtem ko zdrava hrana, obdrži kvocient v normi 4:1, ali ga tej normi približa.
S tem v zvezi se je prehrana z žiti posebno izkazala. V smislu naših opazovanj je prehrana z žiti »hrana po meri človeka«. To pomeni: Posebnost človeške kapacitete prebave je v bistvu popolnoma prilagojena vzorcu žitnega zrna. Žitna prehrana pa ne deluje na srce in pljuča le indirektno preko zgornjega oziroma spodnjega področja organizma, temveč tudi neposredno. S tem v zvezi je potrebno omeniti kot nosilca posebnega delovanja sil substanco, ki jo najdemo v obrobnih slojih zrn: magnezij. Ta element ima – kot to pravi moderna znanost – ključno funkcijo pri prevodu živčnih dražljajev na srčno mišico. Če ga manjka, pride do moten v funkciji srčne mišice, ki se lahko stopnjujejo do srčnega infarkta. V pomanjkanju magnezija v hrani vidimo enega


   8   9   10   11   12