Page 8 - RAK-BOLEZEN ZANIKANJA NAŠEGA BOŽANSKEGA POREKLA?
P. 8

vzgojitelja. Pogovarjali smo se, kaj se s to deklico dogaja. Tudi specialist za avtizem je bil prisoten. Svetoval je, naj bi se deklica ukvarjala z lokostrelstvom, to da bi bila zanjo terapija. Kaj pomeni lokostrelstvo? Kdo pozna ta šport? In kaj se pravzaprav dogaja z avtisti? Nobenih sprememb nočejo, vedno potrebujejo iste vzgojitelje, isti ritem dneva, vedno stremijo k varnosti. Če avtisti streljajo z lokom, ne upajo spustiti puščice. To je pravzaprav slika našega časa. Vsi hitimo okrog kot s popolnoma napetim lokom. Do cilja pa prideš samo, če boš puščico tudi spustil. Je tako? Prav napeti in imeti zaupanje, da bo ta puščica zletela res prav v cilj. Ljudje na vzhodu obvladujejo to bolje kot mi. Tam je doma kultura sproščanja in ne napenjanja. Mehko voljo imajo, naša volja pa je trda.
Da se vrnemo k temi: Poti, ki vodijo k raku lahko opišemo kot dva patogenetična organizma: čutni organ na napačnem mestu in bohotenje vdiha nad izdihom. preveč je napenjanja v primerjavi s sproščanjem. Kaj pa lahko naredimo proti temu? Izdih. Oblikovati otok v dogajanju, kar je seveda velika umetnost. Kaj lahko naredimo?
Kako lahko premagamo bolezen zanikanja bogov? Z duhovnim delom, na primer. Cerkveni oče sveti Avguštin, štiri stoletja po Kristusu, je bil zelo moderen človek duše zavesti. Kar nekaj časa je bil predan čutnemu življenju. Za škofa to ni ravno dobro. Potem pa je svoje življenje zelo spremenil in napisal tudi delo z naslovom »Konfessiones«. Čitajte to. Izredno zanimivo. In to v četrtem, petem stoletju po Kristusu. »Konfessiones«, njegova spoznanja, njegova pot. Zastavil si je vprašanje: Kje lahko najdem Boga?. Zelo moderno vprašanje, znanstveno. Torej: v Boga lahko verjamem, toda hočem tudi vedeti, kje je. Kaj pravite, kje je Bog? Kje ga najdemo? Sveti Avguštin je bil res moderen, znanstven človek. Šel je v naravo, postavil se je pred drevo in se vprašal: Je Bog v tem drevesu? Rad bi ga videl. Toda, ne vidim ga. Nič drugače se ni počutil kot bi se počutili mi, če pogledamo drevo. Ne vidimo Boga. Lahko verjamemo, da je Bog v drevesu, vidimo pa ga ne. Vidimo deblo, liste, mogoče celo cvetje, Boga pa ne. Je tako? Vidite Boga v gori? Seveda ne. V oblaku, v vodi,
   6   7   8   9   10