Page 2 - Prebava in zdravje
P. 2

Motnje ritma
Ritem prebavljanja je zaradi civilizacijskih navad praviloma v temeljih moten. Moten je zaradi neravnotežja med preobilico hrane in pomanjkanjem gibanja, zaradi preobilja čutnih vtisov, ki jih v duši ne moremo »prebaviti« in obremenjujejo želodec, moten je zaradi naglice in prehranjevanja s hitro hrano, kar vodi do slabega izkoristka hrane, moten je ker ob hrani hodimo, ob hrani beremo, gledamo televizijo, moten je, pri požrešnem goltanju. Izgubili smo pravo mero »vnašanja« in »izločanja«, izgubili smo menjavo miru in gibanja. Svoj čas so ti ritmi pri nauku o zdravju veljali kot pomemben kriterij. Pravzaprav ni čudno, da je moten tudi ritem delovanja notranjih organov in mora zdravnik predpisovati razen spremembe slabih navad, tudi zdravilne substance za krepitev organov in njihovih aktivnosti.
Nega zdravja: grenila, ritem in gibanje
Razen zavestnega zaznavanja hrane, kar se dogaja s počasnim žvečenjem hrane že v ustih, poznamo že iz starih časov za spodbujanje prebavnih sokov grenila zdravilnih rastlin kot encijan, pelin, tavžentroža, potrošnik in regrat. Zelo dragocena so tudi grenila v zelenjavi kot v endiviji ali radiču.
Za pravilno preobrazbo snovi in s tem za razgradnjo in nadaljnjo presnovo sta v človeškem telesu najpomembnejša organa jetra in žolč. Če žolč ne teče prav, hrane ne moremo preobraziti. Grozi nam ne le zaprtje temveč tudi motnje živčevja in čutil, bolezni kože ali migrena. Tudi tu si lahko pomagamo z zdravilnimi rastlinami kot je krvavi mleček.
Pri pripravi zdravil je specifična priprava odločilnega pomena. Antropozofska farmacevtska firma Weleda prav pri preparatih za prebavo uporablja postopek imenovan »digestio«. Ta proces preobraža rastlinsko substanco tako, da jo približa ritmičnim prebavnim procesom v človeku. Take kompozicije spodbujajo organizem, da lažje integrira nasprotje zunanjega in notranjega sveta in da tuje lažje preobrazi v lastno. Za naše duševno in fizično počutje je odločilno, da vse to, kar sprejmemo vase, tudi


   1   2   3