Prebava in zdravje
P. 1

PREBAVA IN ZDRAVJE
Dobra prebava je temelj zdravja. Kaj se pri prebavi dogaja in kako ji pomagamo.
Vse kulture so razen religioznih napotkov dajale priporočila za prehranjevanje ali za določen način prehranjevanja. To se je nanašalo od izbire hrane pa tja do priporočil za letne čase ali predpisov za post. Zakaj je prebava tako pomembna, kaj je pravzaprav njena funkcija?
Prebava je - rečeno na kratko - sposobnost organizma, da snovi pretvori. Hrana iz mineralnega, rastlinskega in živalskega sveta se v procesu pretvorbe »asimilira«, se preobrazi v »lastni telesni substanci podobno - simile", torej v lastno meso in kri.
Zastajanje in pretok
Kar se dogaja, bi sklicujoč se na Paracelsusa, lahko opisali kot alikimistični proces, ki se vleče od ust pa do izločanja. Prebava se dogaja brez udeležbe naše zavesti. Kako dobro, da »naš notranji zdravnik« ve, kako je dobro in slabo treba ločevati. Že ko hrano vohamo, že ko jo vidimo, se brez naše volje aktivira izločanje sokov naših kemičnih pomočnikov, encimov, ki so pri tej metamorfozi pomembno soudeleženi. Razen posameznih kemičnih substanc v sluzeh žlez, jeter, žolča in trebušne slinavke, so pomočniki tudi črevesne bakterije, ki skrbijo za to, da se vse dogaja na pravem kraju in ob pravem času. Razen prave kemije je potreben za dobro presnovo tudi urejen časovni potek. Proces se ne sme dogajati prehitro – prišlo bi do driske – niti prepočasi da bi prišlo v črevesju do zastaja – kar pripelje do zaprtja. Gibanje od ust do izločanja imenuje medicina »peristaltiko«. Pod peristaltiko razumemo ritem zastajanja, ritem zadrževanja in ritem pretakanja: zadrževanje v ustih, pretok v požiralniku, zadrževanje v želodcu, pretok v tankem črevesju ( površina za resorbiranje je tako velika kot nogometno igrišče), zadrževanje v debelem črevesju in potem spet pretok.


   1   2   3