Page 2 - POMLAD TRKA NA DURI
P. 2

postalo spet pomembno za ekološko ali biodinamično kmetovanje. Iz preprostih triletnih kolobarjev naših prednikov so kolobarji danes tudi več kot desetletni in predstavljajo pogosto nikoli končan izziv iskanja takega zaporedja kultur, ki predstavlja idealne pogoje za zdravo rast in visok pridelek naslednje kulture.
Biodinamiki ne gledamo na kolobarjenje samo kot na porabo snovi in rastlinsko izločanje. Govorimo tudi o porabi etrov, energij življenja. Rastline delimo v štiri tipe, v korenovke, v listnate rastline, v cvetnice in v plodovke. Korenovke potrebujejo predvsem t.im. eter življenja. Sejemo ali sadimo, okopavamo in negujemo jih na dan za korenino, v času, ko priteka iz kozmosa na Zemljo prav obilje etra življenja. Listnate rastline potrebujejo predvsem t.im. kemični eter. Sejemo in negujemo jih na dan za list, ko je prav kemičnega etra iz kozmosa, največ na razpolago. Ustrezno pri cvetnicah in plodovkah.
Biodinamiki postavljamo zato pri določanju kolobarja v ospredje tako zaporedje, da si na isti gredici sledijo v zaporedju štirih let korenovke, cvetnice, listnate rastline in plodovke. To zaporedje je v skladu s kozmosom. Impulze v tem zaporedju posreduje na Zemljo Luna, S svojo potjo pred Zodiakom nam posreduje eter življenja za korenovke izpred ozvezdja Bika, ko se premakne pred ozvezdje Dvojčkov nam posreduje svetlobni eter za cvetnice, ko se premakne pred ozvezdje Raka nam posreduje kemični eter za listnate rastline, ko je pred ozvezdjem Leva nam posreduje toplotni eter za plodovke. Nato se premakne pred ozvezdje Device ki ponovno posreduje Zemlji eter življenja za korenovke in to zaporedje se tako nadaljuje.
Nekaj podobnega nam predlaga Venera. Če točke spodnje ali zgornje konjunkcije Venere s Soncem povežemo, vidimo, da Venera dela v nebo peterokrako zvezdo. Konice te zvezde se oblikujejo pred ozvezdjem Bika (korenina), Tehtnice (cvet), Rib (list), Leva (plod-seme) in Strelca (plod),


   1   2   3