PREHRANA PETIH ELEMENTOV
P. 1

PREHRANA “PETIH ELEMENTOV”
Prehrana petih elementov je nauk o prehrani stare kitajske medicine. Temelji na funkciji petih kitajskih elementov – les,ogenj,zemlja,kovina in voda, ki odgovarjajo strukturi našega telesa, sistemu organov in čutil.
Kitajska prehrana je za telo kot terapija pri obolenjih. Pet elementov odgovarja spremembam letnih časov:
- Element les (zelena energija) pripada pomladi,
- Element ogenj (sončna moč) pripada poletju,
- Element zemlja (čas žetve) pripada poznemu poletju
- Element kovina (pozna jesen) pomeni vrnitev k bistvenemu, k
notranjemu bistvu,
- Element voda, razkroj starega, pomeni zaključek letnih
preobrazb.
Če želimo ohranjati zdravje, je cilj kuhinje petih elementov krepiti naše organe z izbiro in kombinacijo živil in tako ohranjati zdravje. Živila učinkujejo, po tej teoriji, z okusom (sladko, pekoče, slano, kislo in grenko) pa tudi s toplotnim delovanjem, ki ga v telesu ustvarjajo. Tako so razdeljena živila na pet skupin. Toplotno delovanje delimo na : vroče, toplo, nevtralno, osvežujoče in hladno. Toplotno delovanje rastline je odvisno od podnebja in letnega časa, pa tudi od načina pridelave. Sadje iz toplih področij deluje pogosto osvežujoče in vlažilno. Rastline, ki rastejo naravno in počasi delujejo toplo. Tako se lahko prehranjujemo uravnoteženo skozi ritme letnih časov. Koliko energije daje neka hrana je odvisno ne le od dodatkov, temveč tudi od načina priprave. Dolgo, počasno kuhanje, pri nas označeno kot »ubijalec vitaminov«, je po tej metodi popolnoma smiselno. V postopku kuhanja hrana shranjuje energijo, ki jo potem oddaja organizmu.
Koliko energije človek potrebuje, je odvisno od njegove konstitucije in od letnega časa. Tako lahko deluje surova hrana blagodejno in pomirjevalno na »vzkipljivca«.Bolj »zmrznjen« in introvertiran človek pa naj se raje izogiba hladilnim jedem kot so solate, mlečni izdelki, banane in naj raje seže po kuhani zelenjavi,


   1   2   3