Page 8 - PREDAVANJA O RAKU
P. 8

rešeni. Zato antropozofi priporočamo posebne terapije in možnosti. Naš koncept terapije bi rad na kratko opisal.
Na eni strani se močno naslanja na stare koncepte. Prvi korak je vedno dieta. Razumeti jo je treba dobesedno - beseda dieta namreč pomeni način življenja. Gre za telesno dieto na eni strani in za duševno dieto na drugi. To pomeni, kako ravnamo z duševnim življenjem in z duhovnostjo. Sem spadajo tudi zelo enostavne stvari, kot na primer, če sem dovolj oblečen, da mi je toplo. Pazim na kvaliteto svoje obleke? Ali pa, kar se mi je zgodilo, ko sem hotel kupiti uro. Prodajalka mi je rekla, da se bo številčnica ponoči krasno svetila. Jaz pa sem vprašal: “Kakšna substanca pa je na njej?” Pojasnila je: “Radioaktivni tricij.” Seveda sem rekel, da take ure ne rabim. Toda vedno nam pravijo, da je takšna radioaktivnost daleč pod dovoljeno mejo, vendar je radioaktivnost le radioaktivnost. Njeno negativno delovanje je pogosto neodvisno od količine. Vse to bi morali pojmovati pod dieto, kako skrbimo za telo, dušo in duha, kako smo naravnani. Takšna dieta, če smo dovolj pazljivi, vodi do nečesa, kar bi lahko imenovali čiščenje.
V našem konceptu je še drug sklop, ki se imenuje umetnost. Umetnost nosi v sebi neverjetno moč, lastno kreativnost notranjega človeka, ki je sposoben navdušenja. To pomeni spodbujati in negovati notranjega ustvarjalnega človeka. Na tem področju smo zelo dejavni: izvajamo terapijo z risanjem, na neki način tudi umetniško evritmijo, glasbeno, govorno terapijo ... To se prvi trenutek mogoče zdi kot nekaj nepotrebnega. Iz izkušenj pa ugotavljamo, da gre za zelo pomembne elemente; tako se zares borimo proti vzrokom, ki jih nosi človek v sebi. V nekem smislu smo to vsi. Torej moramo skrbeti za izravnavo. Umetnost povzroči nekaj odločilnega za potek ozdravitve. To je gibanje, nekaj se mora začeti gibati.
Naslednji dejavnik je nega, terapija z nego. Sem spadajo masaže, vtiranja, kopeli, obloge. Vse to so elementi, ki so zelo zdravilni. Ljudje jih dandanes podcenjujejo. Kaj vse je mogoče na tak način doseči! Nekaj takega so poznali že v tradicionalni, ljudski


   6   7   8   9   10