Page 7 - PREDAVANJA O RAKU
P. 7

raka. To pomeni, da je v življenju takega človeka faza, kjer so majhne rakave celice že prisotne. Sposobnost žrtvovanja je bila prehuda, v določenem smislu neprimerna. To je lahko promotor za razvoj raka. Kot rečeno, tumor postane viden. Nikoli še ni bolel, kar je zelo zanimivo. Bolezen lahko traja leta dolgo in sploh ne povzroča bolečin. Mogoče včasih povzroči le neprijetno počutje, sproži spremembo v depresiji ali pa situacijo, v kateri je človek obupan. Kljub temu pa je bolezen prisotna. Lahko bi govorili o okultnem stadiju bolezni, preden postane vidna. Če se potem pojavi vozel s premerom 1 cm, je v njem že milijarda malignih celic. Čim večji je tumor, tem bolj je agresiven. Sčasoma se približa krvnim žilam in se iz njih prehranjuje. Od tega trenutka dalje postane možno, da dela metastaze.
Če si pogledamo, kako se odkriti tumor razvija, naj bi bila terapija oz. strategija terapije taka, da bi rakave celice poskušali čim temeljiteje odstraniti. To je seveda normalno, ker tumor verjetno tudi nekam pritiska. Jasno je, da je bolezen mnogo več kot tumor, ki ga vidimo. Če pomislimo, kako dolgo se je razvijala, če se spomnimo sprememb bioritma itd., je očitno, da mora terapija razen uničenja tumorja zajemati še mnogo več. Kaj lahko naredimo za svoj bioritem, za svoje spanje? Pojavi se mnogo vprašanj, ki nas vodijo do tega, kar lahko storimo za svoje zdravje. Konvencionalna medicina se je zelo izpopolnila, ker take tvorbe odstrani z vedno elegantnejšimi metodami. Kirurgija je postala nenadkriljiva, kemoterapijo prenaša organizem veliko lažje, terapija z obsevanjem je mnogo natančnejša. Z obsevanjem lahko tumor dosežejo zelo natančno in zaščitijo ostalo tkivo, da se ne bi poškodovalo. Kljub temu vedno pride do poškodb, saj je pri operaciji treba rezati. Kemoterapija in obsevanje imata stranske učinke. Zastavlja se bistveno vprašanje: smo bolezen premagali, je potrebno storiti kaj za zdravo stran?
Kako pa izgleda terapija v osnovi, ko skušamo bolezen zdraviti obširneje? Če je tumor odstranjen, je odstranjena večina rakavih celic. Toda če opazujemo razvoj bolezni, lahko rečemo, da je po odstranitvi celic človek na začetku bolezni, pravi problemi pa niso


   5   6   7   8   9