Page 29 - PREDAVANJA O RAKU
P. 29

Če obstaja tak predpis, se lahko vprašamo, na kakšen način lahko pomagamo, da škodo, ki jo je predpisala država, omilimo. V tem primeru je pomen zdrave prehrane še večji, prava pedagogika še pomembnejša - ne samo intelektualna, enako tudi vsaka oblika duševnega gibanja, kot, na primer, evritmija. Steiner je rekel: “Če je cepljenje potrebno, mora biti pedagogika še boljša. Saj to, kar naredijo otroku ošpice, mora biti, če je bolezen preprečena, narejeno v šoli. Če ošpice niso mogle narediti tistega, kar je pomembno, mora pač narediti pedagog.” Proti škrlatinki ni cepljenja. To je bakterijska bolezen in jo zdravimo s penicilinom. Če pa imate dobrega zdravnika, lahko ozdravi tudi davico brez penicilina. Otroške bolezni so v bistvu zelo pomembne, otrok jih mora preboleti.
Leta 1999 je bila v zelo renomiranem angleškem medicinskem časopisu objavljena študija Pogostost alergij zaradi antropozofskega načina življenja. Neki zdravnik iz Stockholma je opazil, da so imeli otroci iz Waldorfske šole mnogo manj alergij, manj senenega nahoda, astme, nevrodermitisa, urtikarije. Štiristo otrok iz Waldorfske šole je primerjal s štiristo otroki iz drugih šol. Resnično so imeli otroci iz Waldorfske šole pol manj in pol manj pogosto alergije. To je neverjeten rezultat. Če ima na normalni šoli petdeset otrok od stotih alergijo, jih ima na Waldorfski šoli samo petindvajset. Ugotovili so, da so otroci na Waldorfski šoli manjkrat cepljeni, mnogo redkeje uživajo antibiotike. V glavnem se prehranjujejo zelo dobro z Demeter hrano, pozimi imajo zelo veliko mlečno- kisane hrane, pa tudi njihova pedagogika je drugačna. Znanstevniki so ugotovili naslednje: čim več pozitivnih faktorjev je prisotnih, manjša je možnost pojava alergije. Raziskave je opravil renomiran švedski inštitut Karolinska.
Obstajajo tudi komaj rojeni otroci z rakom. Kako je z njimi?
To je nekaj čisto drugega. Ničesar skupnega nima z degenerativno in regenerativno idejo. Prisotnih je veliko dedno utemeljenih faktorjev in moje mnenje je, da gre za bolezen staršev. To je čisto druga tema.


   27   28   29   30   31