Page 27 - PREDAVANJA O RAKU
P. 27

da se le-te patološko deformirajo, če jih osvobodimo in jih ne uporabimo.
Kakšne posledice bodo imeli mladi, ki se hranijo s “fast-food” hrano?
Vprašati se moramo, na kakšen način lahko posledice omilimo. Če otroke v prvih otroških letih, ko še lahko usmerjamo njihovo prehrano, hranimo kvalitetno, je vpliv “fast-food” hrane v puberteti še nekako znosen. Iz otroštva imajo namreč v sebi veliko dobrega, zelo dobro osnovo. Ta jim pozneje pomaga, da se po fazi slabega prehranjevanja znajo orientirati po drugačni kvaliteti. Menim, da bi 30% raka lahko preprečili z dobro prehrano. Otroci, ki se slabo prehranjujo, nosijo v sebi večjo možnost za razvoj raka.
Sodobna medicina pozna vzroke nastanka revmatoidnega artritisa, saj gre za avtoimuno obolenje. Jih pozna tudi antropozofska medicina?
Seveda imamo svojo predstavo o tem. Ko se rodite kot človek, stopite v t.i. podedovano, genetsko reformirano telo. V prvih letih je telo neke vrste model. Naloga človeka je, da v prvih letih telo prilagodi svojim potrebam, kar se intenzivno dogaja v prvih sedmih letih (kar je vidno pri stalnih zobeh). Človek se pri mlečnih zobeh, ki jih je dobil kot dediščino in so model, uči, kako naredi in oblikuje svoje lastne, stalne zobe. Podedovano telo, ki je model, se mora naučiti preobraziti se v lastno, individualno telo. To je zelo nenavadna ideja, vendar ima človek telo po svoji meri, šele ko je star devet let in sicer prav s takim načinom izgradnje. Prvih sedem let se torej uči, kako zgraditi svoje telo. To je idealna predstava. Steiner pravi, kako se včasih človeku ne posreči, da bi premagal podedovano telo. Pozneje torej nosi s seboj še ostanke tistega, kar telesu ne odgovarja. Ti ostanki so zanj tuji. So sicer njegovi, vendar so tuji zato, ker so del njegovih staršev. Proti temu se je treba boriti, razgibati je treba lasten imunski sistem. Pri avtoimunem obolenju je treba ostanke odstraniti. To so torej osnovni vidiki avtoimunih obolenj. Obstajajo ljudje, pri katerih


   25   26   27   28   29