Page 24 - PREDAVANJA O RAKU
P. 24

gripo in ste oslabljeni, vam bo mnogo bolj prijal kompot kot surovo jabolko ali hruška. Če v ajurvedi piše, da vse, kar je treba gristi, spodbuja raka, je to do neke mere resnično, vendar je treba obravnavati individualno. Če imate dobro prebavo in dobro organizirano premagovanje tujega v telesu, je dobro, da jeste čvrsto hrano. Tako se okrepite.
Ali je prav, da se prehranjujemo s hrano iz domacega okolja in jemo, recimo, manj južnega sadja?
Takšen izbor podpiram. Obstaja tesna povezava med telesno organizacijo, fino etersko strukturo življenja v telesu in med vsem živim, kar nas obdaja. Vse to je v tesnem sorodstvu. Zato nam je jabolko, ki je raslo v naši bližini, mnogo bliže kot pomaranča. Toda ne smemo biti preveč dogmatični. Gotovo obstajajo situacije, v katerih človek potrebuje nekaj posebnega, denimo, citrus, kar je tudi priporočljivo. Enako velja tudi za živila glede na letne čase. Hrana naj bo vedno sveža. V zvezi s tem se moramo marsičesa naučiti, predvsem pa živeti tako kot nekdaj. Naučiti se moramo dolgo hraniti plodove brez zamrzovanja. To so znali naši dedje mnogo bolje. Več moramo jesti kisano zelenjavo. To je neverjeten zaklad. Če kdo ne prenese kislega zelja, ni krivo kisanje, ampak zelje. Zelje namreč lahko obremenjuje organizem in marsikdo ima težave z napihovanjem. Če želimo zelje dobro prebaviti, se mora telo zelo angažirati. To je delo.
Vprašanje o avtorju, ki nasprotuje uporabi medu.V medu substanc prehrambenih snovi ni veliko. Če pa razmišljamo, kako med nastane, kakšno je prizadevanje čebelje družine, je zgodba o sladkorju popolnoma drugačna. Sladkorna pesa npr. raste v tleh. Malo gleda iz zemlje, drugače pa je v temi. Kakšen vpliv ima nastanek ogljikovih hidratov pod takšnimi pogoji v primerjavi z nektarjem, ki je nastal v cvetovih? Rastlina je namreč povsem individualna po obliki svojega cveta, v katerem je mnogo več toplote in svetlobe ter sposobnosti oblikovanja, ki je prisotna v svetlobi. Že na prvi pogled je opazno, kako čebela oblikuje satovje v šesterokotni obliki. Zato Steiner trdi, da je med mleko starosti, ki nam daje mnogo sil oblikovanja. Te sile dobimo, tudi


   22   23   24   25   26