Page 23 - PREDAVANJA O RAKU
P. 23

je tako pomembno prehranjevati s polnozrnatimi žiti, kruhi ...
Priporočila za prehranjevanje: skrbeti je treba za usklajeno lahko, toda polnovredno hrano, pridelano brez kemije. To je najboljše, kar lahko naredimo pri raku. Pazite na eno stvar. Presnova je pri vsakem posamezniku individualna. V principu potrebuje vsak človek lastno prehrano. To pomeni, da neustreznih programov ne smete sprejeti brez razmisleka. Obstajajo ljudje, ki krasno prenašajo polnozrnati kruh in ga dobro prebavijo, drugi pa ne. Mogoče moramo pri takih ljudeh bolj fino zmleti moko, ali pa vzamemo samo eno vrsto žita. Človek mora prisluhniti samemu sebi, kakšne potrebe ima in kaj lahko prebavi. Če jeste polnozrnati kruh in vas potem napihuje, je tak kruh glede na razmišljanje v glavi dober, v resnici pa ni.
Meso je živalska beljakovina. Živalska beljakovina je relativno lahko prebavljiva. Toda paziti je treba na kvaliteto. Osebno priporočam samo goveje meso, in sicer zato, ker ima govedo v celi verigi prehranjevanja izjemno pomembno mesto. Zato menim, da je govedina za prebivalce srednje Evrope najprimernejša. Svinjsko meso lahko obremeni jetra. Včasih je tudi dobro kokošje meso, če je človek fizično izčrpan. Kokošja juha po težki bolezni okrepi. Seveda pa velja za lahko polnovredno hrano, da jemo meso enkrat ali dvakrat tedensko, tudi ribe.
Vprašanja
Je res, da hrana, ki jo grizemo, povzroca razvoj rakastih celic, tekoca pa je kot terapija proti raku (ajurveda)?
Ne. Premagovanje tujega v sebi se začne z žetvijo zrelega žita. Nadaljuje se s kuhanjem, s prvo stopnjo prebavljanja - mešanjem s slino, žvečenjem, ko se začne intenzivno soočanje s tujim, ki prihaja v nas. Tekoča hrana pa je primerna, če telo ne bi imelo več moči, da tuje premaga. V dietni prehrani je vse pirirano, do konca skuhano le, če telo nima več moči, da to opravi samo. Takrat poskušamo vso moč, ki jo še imamo, prihraniti za prebavo. Zato je hrana pripravljena drugače. Če ste imeli, na primer, hudo


   21   22   23   24   25