Page 10 - PREDAVANJA O RAKU
P. 10

Taka povezava je možna. Tudi s strani antropozofske medicine obstaja temeljno pravilo, da je vzrok vseh bolezni, ki so duhovno- duševnega izvora, kot npr. shizofrenija, v telesu. Seveda pa lahko tako bolezen sproži kako duševno doživetje. Toda razlogi so v fizičnem telesu. Verjetno bodo nekega dne odkrili, da obstaja shizofrenija ledvic, jeter ali srca. Pravi razlog motenj je v organih. Baker, njegova sila, deluje zelo močno v ledvicah, prav na področju, kjer so ledvice odgovorne za zdravje. Ledvice so namreč odgovorne za vse, kar sprejemamo in izločamo.
Karlina ima raka. Ko ste pripovedovali, kako do raka pride, se je v tem prepoznala. Obstaja pa razlika. Do izbruha bolezni se je lahko navduševala za razlicne stvari. Po operaciji je prišla v antropozofsko kliniko na terapijo, kjer je bilo res cudovito. Od trenutka, ko je zbolela, je izgubila sposobnost navdušenja. Postala je nekako težja, pocasna. Ni ji težko sedeti dalj casa in gledati predse. Depresija se še pojavlja, vendar je ne cuti kot prej. Kaj menite o tem?
To bi eventualno lahko pomenilo, da terapija z belo omelo zamenjuje sposobnost navduševanja. Mogoče je sposobnost navduševanja postala odvečna. Bela omela je morda zelo dobro organizirala telesno toploto. Navduševanje in ogenj sta lahko kvalitativno različna. Ogenj, toplota, lahko kaj tvori, lahko pa tudi kaj uniči. Sposobnost navduševanja si je treba natančno ogledati. Lahko je manija, nekaj, kar se je oddvojilo iz čustvenega življenja duše, morda toplota oz. sposobnost navduševanja, ki obstaja sama po sebi, avtomatično. To se pogosto dogaja. Poglejte si t.i. družbo poslovnežev. Ljudje so navidezno navdušeni. Začenja se pri športu in se nadaljuje v gospodarstvu. To je vprašanje, ki ga je zastavila Marjetica: “Kakšen pa je tvoj odnos do religije?” Temelji to navdušenje na pravih idealih? Vprašati se torej moramo, kako je potekala bolezen. Je prišlo v dejavnem sodelovanju do tvorbe identitete? Poleg tega je treba vedeti, če je bela omela pravo zdravilo. Bela omela, kar velja tudi za druge terapije, lahko tudi škodi. Je zelo senzibilen instrument. Ne sme se uporabljati kar tako, brez omejitev. Pri vseh terapijah moramo delati z občutkom in individualno odločati. Vedno si moramo


   8   9   10   11   12