Page 5 - POMEN ETERIČNOSTI V HRANI
P. 5

organizirajo, zdravijo... Pri določenih boleznih takšne diete ne priporočajo zaman.
Vendar je pomembno dejstvo, da mora človek najprej razgraditi sile tuje eteričnosti. Mora jih premagati, da bi bil spodbujen. Če tega ne zmore, ostanejo v črevesju deloma neprebavljeni ostanki, ki povzročajo napenjanje, vrenje, motnje v črevesnem izločanju in delovanju, ali pa človek v svojem prizadevanju, da bi razgradnja uspela, porabi preveč lastnih eteričnih sil. Zunanji znak takšne motnje je, da človeka začne zebsti. Telesna toplota se iz okončin odvede na prebavno področje; celo v duševno- duhovnem področju lahko v tem primeru pride do prenizke preskrbe s toploto, kar povzroča simptome, kot so nemir, živčnost, tesnoba. Kaže, da mora biti količina, vrsta in oblika hrane zelo prilagojena individualnim potrebam in zmožnostim. Za vsakogar, na primer veliko surove hrane ni dobro. Sestava živežnih komponent naj bo le tolikšna, kolikor jo posameznik hoče in lahko prenese.
Kvaliteta eteričnosti
Kvaliteta eteričnih sil kake rastline je najprej odvisna od njene družine oz. vrste (biološka kvaliteta). Vse kobulnice, kot so na primer korenček, rebrinec (pastinak), sladki janež, zelena... prepoznavamo po pernatih listih, votlih steblih in njihovi aromi. Ta je vendar z vrsto spremenljiva, kajti zelena na primer je kljub skupni družini nekoliko drugačne arome kot korenček ali sladki janež.
Pomembni so tudi posamezni organski deli zaužitih rastlinskih živil. Tukaj razlikujemo trajno razčlembo rastline na korenino, steblo z listi, cvet in plod. Korenine imajo rade hlad in temo, so nemalokrat olesenele in zato pogosto, razen pri korenovkah, neužitne. Vendar njihove konice učinkujejo kot čutila s katerimi rastlina lahko smotrno sprejme hranila iz zemlje. Poganjek in listi so posredovalni zeleni organi rastline. V njih se pretakajo sokovi, uravnava se poraba vode in odvija se transport hranilnih snovi in presnovkov. Področje cveta, ploda in semena oddaja v okolje


   3   4   5   6   7