Page 1 - OBRAMBNE MOČI ORGANIZMA
P. 1

OBRAMBNE MOČI ORGANIZMA KREPI TUDI OSTRI HREN
Aromatični hren sodi v družino križnic. Je večletna trajnica, ki prenese zmrzal. Ko se hren v vrtu naseli, ostaja zvest spremljevalec vse čase naše pridelave. Hren je, kar se rasti tiče, nekompliciran in se tam, kjer se dobro počuti, rad razrašča. Pa brez skrbi, z lopato ga bomo brez težav omejili.
Posebnost pri razmnoževanjuHren ljubi polsenčno rastišče z rahlo, s humusom dobro založeno, malo peščeno toda vlažno zemljo. Uspeva sicer tudi v ilovnati zemlji. Kjer so tla skromno založena, izoblikuje hren zelo oster okus. Rastlino razmnožujemo z deli korenine, ki jih sadimo oktobra ali novembra. Za sajenje priporočamo približno 30 cm dolgo približno 2 cm debelo korenino. Pred sajenjem jo dobro okrtačimo, tako da odstranimo speča očesca in se korenina tam ne bo razraščala. Le spodnjih in zgornjih 5 cm pustimo na miru. Tako pripravljeno korenino posadimo v zemljo poševno tako, da je spodnji konec približno 10 cm, zgornji pa približno 5 cm globoko v zemlji. Ko tako posajen hren odžene in so poganjki visoki približno 10 cm, zemljo previdno odrinemo na stran in vse poganjke razen najmočnejšega, odstranimo. Junija na hladen in oblačen dan korenine še enkrat previdno odkopljemo in odstranimo vse stranske koreninice. Koren spet zasujemo in dobro zalijemo. Tako pridelamo lepe kose hrena, ki ga izkopljemo, ko listje jeseni porumeni.
Čaj proti glivičnim boleznim Če hren posadimo pod krono drevesa, bo glivičnih bolezni na drevesu manj. Proti glivičnim boleznim lahko naredimo učinkovit čaj tudi iz listov in korena hrena. Predvsem pri cvetni moniliji se je izkazal kot zelo dober. Čaj naredimo takole: vzamemo 30 dag zdrobljenih listov in korenin hrena, prelijemo z 10 litri vrele vode in pustimo pokrito 15 minut. Čaj nato odcedimo in brez da ga redčimo, škropimo v drevo. Monilija napada predvsem koščičarje kot češnje, marelice, breskve in mirabele.


   1   2