Page 2 - OSAT
P. 2

izgledajo kot bi jih polil z mlekom in so čisto drugačni kot smo listov vajeni. Oblikovani so tridimenzionalno, ritmično, kot bi hoteli zavzeti prostor. Kot vsi osati ima tudi pegasti badelj rad zbito zemljo, ki jo njegove korenine lepo zrahljajo.
Ker ima osat rad toploto in sonce, osata na severu ne srečujemo pogosto. Bila je prava senzacija, ko so pegasti badelj našli na norveškem otoku sredi nekega pašnika. Da bi botanično redkost zaščitili, so ga obdali z ograjo. Osat pa se za to ni zmenil. Naslednje leto je veselo rasel zunaj ograje, tam, kjer so krave tla temeljito steptale.
Že od antike cenimo pegasti badelj kot zdravilo za jetra. Podobno kot pri janežu, kumini ali komarčku, aromatičnih plodovih kobulnic, uporabimo za zdravilo tudi pri pegastem badlju semena. Po okusu grenka zrna pegastega badlja pa komajda dišijo. Zdi se zanimivo, da so, kolikor vem, edina semena košarnic, ki jih v medicinske namene sploh uporabljamo. Na splošno vlada prepričanje, da rastlinska zdravila ne učinkujejo močno in le malo rastlin je v moderni medicini našlo svoje mesto. Pravzaprav preseneča, da najdemo zdravilo iz te domače rastline celo na oddelku za intenzivno medicino. V to, centralno mesto tehnične medicine, so se sicer uspela prebiti le še zdravila za zdravljenje srca, ki jih izdelujejo iz škrlatnega naprstca. Strokovna literatura pogosto priporoča zdravila, izdelana iz pegastega badlja pri zastrupitvah z gobami. Smrtnost akutnih zastrupitev se s tem zdravilom bistveno zmanjša. Pogosteje preparate iz pegastega badlja uporabljamo pri manj dramatičnih poškodbah jeter. Raziskave so pokazale, da se ob jemanju tega zdravila vnos mnogih strupov v celice jeter bistveno zmanjša, delovanje jeter pa izboljša. Že pred stoletji je veljal pegasti badelj kot dobro zdravilo pri vseh primerih ciroze, torej otrdelosti jeter s povečano tvorbo veznih tkiv. Četudi raziskave o učinkovanju tega zdravila še niso dokončne, dokumentira ena od študij po uživanju pegastega badlja manjšo umrljivost bolnikov. Vedno znova slišimo o pozitivnih izkušnjah zdravljenja s pegastim badljem pri bolezenskih stanjih jeter, ki jih je sicer težko zdraviti. Pri tem je zanimivo, da tako na znanost naravnana fitofarmacija kot tudi


   1   2   3