OSAT
P. 1

OSAT
Če se poleti sprehajamo bosi po suhih poteh in senu na sveže pokošenih travnikih, se zgodi, da nas nekaj tako močno zbode, da se stresemo in nas kar potegne skupaj. Olajšani smo, ko vidimo, da ni bila kača, ki je po izvirnem grehu obsojena da človeka pika v peto. Zbodel nas je nadležni osat. Tudi to je dovolj hudo, njegove bodice so se čvrsto zarile v kožo in jih moramo izvleči.
Osat pa ni samo neprijeten. Mnogim živalim je tako priljubljena hrana, da ga celo nosijo v svojem imenu. Tako osatova sinica. Če jo opazujemo, kako se loti zrelih osatovih semen, vidimo, da bela padalca, na katerih so semena pritrjena, kar frčijo po zraku, medtem ko sinica semena spretno pospravi. Še lepše je opazovati osatovega metulja, posebej takrat, ko svoj rilček potaplja v običajno vijoličaste cvetove ali odlaga jajčeca na osatove liste. Ti bodo zarodu odlična hrana. Tudi čebele in čmrlji so pogosti gosti na osatovem cvetju. Če cvet povohamo, nas to tudi ne čudi več. Opojno sladek vonj priča o obilju nektarja, ki ga cvet skriva.
Toda, ali veste, da tudi ljudje uživajo osat? K osatom štejejo tudi artičoke. Te imajo med osati največji cvetni popek. Četudi so tudi artičoke trde in polne bodic - celo njihov cvetni prah ima bodice če si ga ogledamo pod mikroskopom – je roža pod grobimi zunanjimi listi in cvetno dno po dovolj dolgem kuhanju mehka in nežna in je zapeljivo grenko aromatičnega okusa. Grenak okus je pogosto znak, da rastlina učinkuje na jetra in spodbuja izločanje prav tako grenkega žolča. Tudi pri artičoki je tako. Zato velja za spodbujevalca prebave in z njo za predjed radi postrežemo pred mastnimi obroki. Zaradi večjega izločanja žolča z uživanjem artičok lahko znižamo tudi kolesterin v krvi, predvsem, če obenem poskrbimo s hrano, bogato z balastnimi snovmi, da se sprejemanje žolča iz črevesja čimbolj zmanjša.
Drugi osat, ki prav tako zraste včasih kot človek visoko, je Marijin osat (Silybum Marianum) ali pegasti badelj. Medtem, ko veljajo osati sicer za plevel, ima Marijin osat zaradi svoje lepote mesto tudi v negovanih vrtovih. Njegovi veliki, močno zeleni listi


   1   2   3