MEDITACIJA PROTI ŽIVALSKIM ŠKODLJIVCEM
P. 1

MEDITACIJA PROTI ŽIVALSKIM ŠKODLJIVCEM
V Setvenem priročniku Marije Thun najdemo že v januarju vsako leto opozorilo, naj za urejanje težav z živalskimi škodljivci izkoristimo čas med 15. januarjem in 15. februarjem. V meditacijah v tem času naj bi podrobno razmišljali o posamezni živali, ki nam dela škodo. Pri tem ne smemo zanemariti tudi dobrih strani kot njena lepota in prispevek k harmoniji celote. Ob tem izraženo voljo, da se število teh živali na površinah za katere skrbimo zmanjša, JAZi živali sprejmejo. Zna biti, da bomo presenečeni nad učinkom take »komunikacije«. Marija Poljanec poroča da je meditirala o kosih, ki so ji vsako leto tik preden je bil ribez zrel, vse jagode obrali, ona pa je ostala praznih rok. Ko je ribez naslednje leto zorel, je bilo kosov spet zelo veliko. Ribez pa so pustili čisto na miru. Dozorel je in Marija ga je obrala. Ko je delo končala, je opazovala kose in si mislila: Sedaj pa le poberite, kar je še ostalo. Kot da so dovoljenje razumeli, so se lotili preostalih jagod in ribez do konca obrali.
Kaj razumemo pod JAZom živali?
Dr. Steiner predstavi naravo kot štiridelno. Temelj je mrtva narava, mineralni svet. V celoti ga lahko zajamemo z zakoni fizike in kemije. Druga stopnja je rastlinski svet. Rastline so iz snovi mineralnega sveta, toda žive. V njih tke nekaj, kar imenuje Steiner etri ali sile oblikovanja življenja. Etri določajo svoj odnos do okolja, uporabljajo snovi kot delavec material ko gradi hišo. Toploto in svetlobo kozmosa vkomponirajo z mrtvimi snovmi v svojo postavo: najodličnejše beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine, barve, arome, vonje... Rastline imajo svoje rojstvo, razvoj čisto določene oblike tja do reprodukcije in svojo smrt. Ker je živa, se rastlina lahko premakne. S semenom pa tudi z rizomi ali viticami.
V rastlini je življenje tako močno da jo lahko obrežemo, ona pa svojo postavo preprosto naredi na novo. Rastlina parazitira na


   1   2