Page 8 - RITMI-MARIO MAYRHOFER
P. 8

primer pri jetrih in tam najdemo krogotoke. S tem je povezano zelo veliko nalaganja, shranjevanja sladkorja. To je pravi ritem presnove. Jetra v toku noči naredijo približno dvajset dekagramov sladkorja. To je zelo veliko. Resnično jetra tudi malo zatečejo.
Imamo še mesečni ritem, ki ga ženske dobro poznajo, morda tudi moški, saj ponavadi že prej opazijo, da bo žena dobila menstruacijo. In potem tisti dolgi ritmi, ki trajajo mesece in leta. To so dolgi ritmi prilagajanja, ki jih včasih najdemo pri bolezni ali pa pri prehodu bolezni v stanje zdravja. Če ste imeli težko bolezen, na primer težko vnetje pljuč, traja najmanj tri mesece, da ste spet v redu. Imel sem pacienta, ki je po težki pljučnici potreboval celo leto, da si je opomogel. Imamo ritme, ki so ukoreninjeni globoko v telesu z dolgimi časi prilagajanja.
Tudi sedem dni je ritem. Poleg štiriindvajseturnega ritma, ki smo ga že spoznali, je to naslednji velik ritem. Tudi sedemdnevni ritem prihaja iz človeka samega. Ni bil ljubi Bog, ki je rekel, naredimo teden s sedmimi dnevi. Sedmica ima opraviti s človekom. Iz patologije vemo, da pri gripi, ki traja dva do tri dni, ozdravimo čez sedem dni. Mnoge otroške bolezni se dogajajo vedno v času sedmih dni, inkubacija pa traja štirinajst dni do tri tedne. Vsak izpuščaj pozna potem zdravljenje v enem tednu. Tako traja otroška bolezen tri tedne. Imunski sistem ima ta sedemdnevni ritem.
Tudi pri terapiji z omelo pri karcionomih to zelo jasno vidimo, kako v tem času pride kot do nekakšnega impulza. Čisto iz praktične plati opazujemo zanimive stvari. Pregledovali smo bolnike, ki so bili na zdraviliškem zdravljenju. Ugotovili smo, da je za organizem bolje, če dajemo terapijo šest dni in temu sledi en dan premora. Za organizem, za adaptacijo in za ozdravitev je to mnogo bolje, kot če bi terapijo dajali pet dni in je odmor dva dni. Pri dvodnevnem odmoru začenja organizem ponovno prilagajanje na stanje brez terapije in hoče v dolg odmor.
Ne vem, kako so pri vas v Ljubljani organizirane šole. Ali imajo učenci tudi pri vas pet dni pouka in dva dni odmora? Imam


   6   7   8   9   10