Page 7 - RITMI-MARIO MAYRHOFER
P. 7

prenašanja informacij v človeku in tam tudi delujejo.
V antropozofski medicini govorimo o tem, da imamo kratke ritme v sistemu živčevja in čutil. Če pa pogledate v pravi ritmični sistem človeka najdemo tam bitje srca, najdemo določene ritme mišic dihanja in tudi prebave. In ti ritmi postajajo počasnejši: vsako sekundo utrip srca. Približno šestdeset, sedemdeset udarcev na minuto. Ritmi postajajo vse bolj počasni. Tu pri dihanju imamo veliko skrivnost. Razmerje med dihanjem in ritmom srca.
Kakšna razmerja najdemo tam? Kolikokrat udari srce pri enem vdihu? Ali ste sigurni, da so štirje? Dr Rudolf Steiner je rekel, da so ritem štirje udarci srca in en vdih. In znanost se sprašuje, ali je res kar je rekel Rudolf Steiner? In res so odkrili zelo zanimivo stvar. Fiziologi so resnično odkrili, da ta ritem obstoja. Pokazal vam ga bom.
Profesor Mosser je dober kronobiolog, ki živi v Gradzu in njegove raziskave vam bom predstavil. Resnično so našli, da je razmerje med dihanjem in pulzom 1:4. Na en vdih in izdih imamo štiri udarce srca in sicer ponoči, ko globoko spimo. Imamo različne skupine ljudi. Najdemo tudi ljudi, ki dihajo v odnosu 1:3 ali 1:5. Ti imajo malo hitrejši pulz ali pa tisti, ki imajo počasnejši pulz. Zanimivo pa je, da imajo vse te skupine ponoči enak pulz in sorazmerje do dihanja. Vse to je dokazano, da to najdemo samo pri zdravem človeku. Čim se pojavi bolezen se to sorazmerje takoj spremeni in ponoči se razmerje med dihanjem in pulzom ne oblikuje. Če je človek bolan se pulz spremeni in tudi ponoči razmerje ni 1:4. Pri depresivnem človeku najdemo zelo pogosto tudi motnje v spanju.
Ta sposobnost v človeku, to sorazmerje ritmov dihanja in srca, se pojavi šele okrog devetega, desetega leta. Če pogledamo še naprej najdemo še počasnejše ritme. To so ritmi, ki jih najdemo v presnovi. Določene žleze delajo bolj počasi, približno vsake pol ure se dogodi ritem. Gladko mišičje črevesja je stalno v gibanju. Tam najdemo počasne ritme.
In potem najdemo dnevne ritme, ki sem jih že prej omenil, na


   5   6   7   8   9