Page 2 - RITMI-MARIO MAYRHOFER
P. 2

razvoj. Pri pojmu salutogeneze ne moremo mimo pojma ritem.
Poglejmo si ritem. Kaj je ritem? Kje ga najdemo? Če se z njim ukvarjamo bomo odkrili, da kjerkoli srečamo življenje, srečamo tudi ritmična dogajanja. Začne se čisto preprosto, z letnimi časi. Ritem leta: nekaj nastaja, nekaj premine. Enako velja za rastlinsko rast. Začne se z majhnim semenom, nato rastlina zraste, razvija se, naredi cvet in plod in potem spet premine, seme pa vrže na zemljo. Če pogledamo v življenje, čisto vseeno, kje to življenje opazujemo, najdemo ritmična dogajanja.
Če si ogledamo človeka, najdemo tudi v njem ritmična dogajanja. Opažamo pa, da ta ritmična dogajanja pri človeku niso čisto avtonomna, temveč v zvezi z velikimi ritmi. Na primer, ritem dneva. Ritem dneva je ozko povezan z razvojem Zemlje in življenjem na Zemlji. Kakšne so torej te odvisnosti, kaj se dogaja pri ritmu? Poglejmo človeka in enega njegovih ritmov, ki ga res jasno opazujemo, na primer dihanje.
Kaj se dogaja pri dihanju? Najprej vdih, ko gre zrak v naša pljuča. Nato kratek zastoj , majhen odmor in potem izdih. Opraviti imamo z neko stvarjo, ki povezuje dve nasprotji. Nekaj podobnega kot pri gugalnici. Nekoga na gugalnici odrinete. Gugalnica gre do konca, rahlo zastane, nato gre spet nazaj. Imamo dve polarni stanji, hitro gibanje pri guganju in mir. Imamo nasprotje med maksimalnim gibanjem in mirom. To se dogaja med tema dvema poloma. Ritem povezuje nasprotja. To je za ritem tipično.
Še druga karakteristika ritma. To lahko opišemo tudi pri dihanju. Ritmi se vedno dogajajo v nekih krogotokih. Na primer letni časi. V organizmu imamo zelo veliko takih krogotokov. Na primer cirkulacija krvi ali žolča. Popolnoma ritmično dogajanje, ki je seveda zelo odvisno od načina prehranjevanja in od hrane. Tudi izločanje naših ledvic. Vedno so to nekakšni krogotoki. Nekaj se ritmično dogaja in posebnost je, da na nekem mestu vedno doživi neke vrste obnovo. Gre torej za povezovanje nasprotij, ritem je vedno v zvezi z gibanjem, ritem povzroča gibanje in imamo


   1   2   3   4   5