Page 18 - RITMI-MARIO MAYRHOFER
P. 18

živimo individualizirano. Morda te stvari poznate.Ženske pri primitivnih narodih imajo menstruacijo resnično ob polni luni. Tako močno so z ritmi narave povezani. Moderna ženska v Ljubljani ima ravno tako ritem menstruacije na osemindvajset dni, toda ne sinhronizirano s polno Luno. Mi nosimo te ritme sveta v sebi in ta ritem osemindvajsetih dni po Luni, ritem reprodukcije, je zelo močan. Če pogledamo vidimo, da je osemindvajset vendar štiri krat sedem. Celice na koži potrebujejo osemindvajset dni, da iz svoje regeneracije pridejo na povrhnjico odkoder se potem luščijo. Otrok potrebuje za razvoj v nosečnosti deset Luninih mesecev. Devet koledarskih je deset Luninih mesecev. Že prej sem rekel, če ste bili kdaj huje bolni resnično potrebujete Lunin ritem, ritem eterskega telesa. Čas Lune ima opraviti z energijami, ki jih imenujemo etri življenja. Imam paciente s sindromom totalne izčrpanosti. Ti ljudje potrebujejo mesece, da pridejo k sebi. Neka pacientka ne more več skrbeti za sebe, ne more niti v trgovino, niti kuhati, tako slaba je. Ritem dneva in ritem noči ritem pri spanju je povsem moten. Potrebovala je pol leta, da je malo prišla k sebi in bo potrebovala še enkrat pol leta, da bo lahko šla v službo.
Na vprašanje: In kako ji pomagate? Veliko delajo z ritmi, veliko dobi zdravilne evritmije, dobijo terapijo z belo omelo kljub temu, da nima raka. Dobi ritmično masažo.
Na vprašanje: Ritmično življenje bi veliko težav izboljšalo. Nega ritma je podpora zdravju. Pri otrocih je to zelo pomembno. Ritem pa ne pomeni takt. To ne pomeni točno ob udarcu na gong ob dvanajstih jemo, temveč okrog dvanajstih. Takt je nekaj mehaničnega in je življenju sovražen. Ritem ima sposobnost prilagajanja. Prej sem to na kratko omenil. Mi bomo morali v bodoče, da bi lahko ostali zdravi, zelo aktivno graditi ritme. Enkrat na dan bomo potrebovali dopust. Vseeno kdaj in kaj, ali molite, ali meditirate, ali greste na sprehod. Ne pa trening za maraton, to je stres.
Na vprašanje: Ženske v taborišču so pridobile neko sposobnost, ki jo Antonovski imenuje dinamičen občutek za zaupanje v samega


   15   16   17   18   19