Page 15 - RITMI-MARIO MAYRHOFER
P. 15

in negujemo. Na eni strani z redom, ki ga sami vgradimo v naš dan in teden. Obremenitvi naj sledi razbremenitev. Tudi z določenimi terapijami. Kaj mislite, je to mogoče? Učinek z belo omelo sem vam pokazal. Kaj bi bilo še mogoče? S petjem. Petje je dogajanje, ki ritem zelo spodbuja. V antropozofski medicini poznamo tudi govorno terapijo. Nek govorni terapevt je naredil sledeče. Vzel je dva glasova »em» in »am«, »um« ali znani »om« in opravljal meritve. Neverjetno kaj se dogaja. Poglejte! Z intonacijo »ama« nastanejo v človeku takoj harmonične ritmične vibracije, ki imajo krasen red in so podobne nočnemu redu. Še boljši je »om«. »Em« in »am« nista slaba, »um« in »im« tudi ne. Toda »om« ima najlepše ritme. Če govorite »om« prihajate v podobno stanje kot s spanjem. Organizem se v izgovarjanju začne regenerirati. Pomislite na vse ritmične pesmi. Otroci in odrasli se jih sedaj vse premalo učijo. Tudi ritmično recitiranje je terapija. V Grčiji so govorili heksametre. Heksameter je ritem, ki krasno ureja, ki prilagaja dihanje pulzu. Če počnete to petnajst minut bo vaš spanec odličen.
Na vprašanje: Tudi »om« je zelo dober. Poznamo ga iz vzhodne civilizacije. Tu je učinek še bolj viden. V tem primeru so bili nežni, visoki toni. Ritmi v človeškem organizmu začno naenkrat harmonično vibrirati in na ta »om«. zvenijo kot resonančno telo.
Na vprašanje: Kolikokrat ponavljamo »om«? Sedemkrat, neposredno eno za drugim. Aktivnost je govorjenje. Temu sledi odmor, nato spet sedemkrat »om« in spet odmor.Gradbeni delavci imajo ponavadi julija in avgusta preveč dela. Takrat se dogodi veliko nesreč. Če padejo iz podesta se pogosto polomijo. To so težke poškodbe, neredko ostanejo hromi. Tudi za zavarovalnice so to veliki stroški. Na zavarovalnici so torej razmišljali o tem, kako bi stres gradbenih delavcev zmanjšali. V Gradcu pri profesorju Mosserju so naredili študijo in prišli do zelo zanimivih rezultatov. Ta slika kaže avtokrono sliko nekega gradbenega delavca. Ne spi slabo, dobro regeneriral pa se tudi ni. Odšel je na dopust za teden dni. Spi bolje. Nato so opravljali na gradbišču terapijo, in sicer so delali evritmijo trikrat na teden po pol ure. Tudi posnetek imamo. Stojijo na gradbišču in delajo


   13   14   15   16   17