RITMI-MARIO MAYRHOFER
P. 1

Dr. Mario Mayrhofer:
RITMI IN NJIHOV POMEN ZA ČLOVEŠKO ZDRAVJE
(Predavanje za društvo Ajda v Ljubljani, 3.6.2005)
Zahvaljujem se vam za pesem. Po ritmu in melodiji je zelo podobna našim koroškim pesmim. Tema, s katero se bomo ukvarjali danes so ritmi. Čisto preprosta ta tema ni in presenetljivo je, da jo v znanosti komaj zasledimo. Drugače v antropozofski medicini, v antropozofskem nauku o človeku, pa tudi v našem biološko- dinamičnem poljedelstvu, kjer je ritem vedno pomembna tema.
Preden gremo k stvari bom naredil majhen ovinek. Ali ste že slišali za pojem salutogeneza? To je nekaj novega. Raziskovalec, po imenu Antonovski, se je v Izraelu v osemdesetih letih ukvarjal z raziskavami zdravstvenega stanja žensk v klimakteriju. Ugotovil je, da je bila približno ena tretjina žensk zelo zdrava. Ko se je ukvarjal z biografijo te skupine je odkril, da so bile skoraj vse v koncentracijskem taborišču. Zanimivo. Začel se je spraševati, kaj utegnejo biti pogoji za dobro zdravje. V znanosti je bilo to čisto novo vprašanje. Zdravniki se ponavadi sprašujejo, kaj človeka naredi bolnega, ne sprašujejo pa se, kaj dela človeka zdravega. To je velika razlika. Faktorji kot kajenje, slaba prehrana, malo gibanja in tako naprej, so razlogi za bolezen, povzročajo bolezni.
Potem pa naenkrat nekdo sprašuje, kaj človeka dela zdravega. Kako lahko spodbujamo zdravje, kako zdravje okrepimo. To je zelo zanimivo, čisto novo vprašanje. Na področju zdravljenja z naravnimi sredstvi seveda ne čisto novo. Tu so se vedno spraševali, kaj je, kar dela zdravje. Zdravniki, ki zdravijo z naravnimi sredstvi se vedno sprašujejo kaj lahko naredijo, da bi podprli sile samoozdravitve v človeku.
Raziskovalec Antonovski je razvil nov pojem in ga imenoval salutogeneza. Salus pomeni zdrav, genez pomeni ustvariti. Slutogeneza je nasprotje patogenze. Patos je bolezen, trpljenje. To je sprememba paradigme v medicini, ki obeta še zelo zanimiv


   1   2   3   4   5