Thun M. Preparati
P. 1

PREPARATI
Maria Thun
Predavanje in delavnica za člane društva AJDA Vrzdenec na Vrzdencu 15. in 16. 10.1994
Spoštovani prisotni, ljubi slovenski prijatelji!
Vesela sem, da sem spet tukaj. Danes se bomo tako dopoldne teoretično, kot po kosilu praktično, ukvarjali z biološko-dinamičnimi preparati. Baje pa ste pripravili tudi nekaj vprašanj. Zastavite jih kar takoj, morda bom že v predavanju nanje lahko odgovorila.
Vprašanje: Bral sem, da je med enako škodljiv kot beli sladkor. Kaj mislite vi? Odg.: Če nekdo gleda le kemično sestavo, so stvari hitro enake. Ta trditev odkriva veliko površnost pristopa.
Vprašanje: V knjigi piše, da lahko preživiš samo s presno hrano, brez kuhanja. Odg.: Verjetno je za te ljudi zato tudi med, ker ga dobimo od živali, nekaj groznega.
Mattias, moj sin, je čebelar in tisti, ki je za alternativo čebelarjenja poklican. Kar se kemične sestave tiče, sta med in sladkor seveda podobna. To pa lahko rečeš le, če uporabljaš najbolj primitivne metode raziskovanja. Že inhibini sami po sebi bi morali povedati tistemu, ki ga raziskuje, da je med povsem nekaj drugega kot sladkor. Zaradi presnove čebel imamo v medu med drugim celo vrsto sladkorjev, ki jih v normalnem sladkorju ne najdemo.
Dve leti je tega, da sem imela na obisku skupino presnojedcev. Povprašala sem jih, kako da so se odločili za to prehrano. Zvedela sem, da so imeli mnogi med njimi raka in gre za dieto proti raku. Presna hrana jim tudi zelo dobro dene. To pa seveda še ne pomeni, da je za zdravega človeka presna hrana najboljša izbira. Za primer: Rudolf Steiner je opozoril, da naj bi po sredini januarja vse korenovke pa tudi jabolka kuhali, naj nebi uživali več surovih. Človeški organi prebave in presnove ne delujejo v vseh mesecih leta enako močno. Vemo tudi, da je bilo sredi šestdesetih let zelo moderno jesti kalčke. Čez nekaj let so ugotovili, da je prav med tistimi, ki so uživali kalčke žit, neverjetno veliko novih rakavih obolenj. Če bi bil človek narejen za presno hrano, bi imel prebavni organizem primerljiv s


   1   2   3   4   5