Page 14 - Lotimo se pridelovanja semen
P. 14

14
To je špinača. Gotovo ste že opazovali, kako cveti. Ko pride poletje, gre naenkrat v cvet. Pridelovati seme je pri špinači relativno enostavno. Pomembno je, da jo razredčimo, da ni pregosta. Ko začne cveteti, ugotovimo, da imamo dve vrsti špinače, ki se po obliki cvetov razlikujeta. To je ena vrsta. Na taki špinači je v cvetu samo cvetni prah in ko ga rastlina strese iz sebe, odmre. Malo pozneje od te prve oblike, očitno moške inačice, oblikujejo druge inačice špinače cvet, ki ima debele plodne vozle. Rastlina jih oblikuje, ko je še zelena. Tam so majhni plodiči, ki jih tukaj ne vidimo, in cvetni prah prve inačice rastlin te rastline oplodi. Kadar špinačo redčimo, je dobro izločati tiste, ki gredo zgodaj v cvet. Narava je zelo potratna. Pri skoraj vseh rastlinah imamo približno enako število rastlin, ki oblikujejo plodne vozle in semena in takih, ki oblikujejo samo cvetni prah. Narava poskrbi, da imamo pol takšnih in pol drugačnih špinač. Za oploditev ene gredice špinače pa je dovolj 10 % rastlin, ki oblikujejo samo cvetni prah. Ker gredo tiste, ki dajejo cvetni prah, prej v cvet, redčimo le te. Nosilci cvetnega prahu kmalu odmrejo in ostane špinača, ki je nosilec semena. Približno 6 tednov po cvetenju so semena zrela. Vsa rastlina je potem suha in jo pokosimo. Špinača ni tako občutljiva kot motovilec, semena ne izpadejo tako hitro. Pokošene rastline obesimo na podstrešje. Zelo dobro je, da celo rastlino pustimo, da zori in se suši še 4 tedne, nato jo omlatimo.
Mi imamo za pridelovanje semen špinače njivo, veliko 1 hektar ali hektar in pol. Ko je špinača prava za spravilo semen, njivo požanjemo s kombajnom. Seme špinače pa ni niti slučajno tako suho, kot so suha žitna zrna, in dodatno sušenje semen je nujno potrebno, da ne bi plesnelo in izgubilo sposobnosti kaljenja. V času sušenja semena vedno znova prelopatamo. Kaljivost semen je lastnost, ki jo moramo skrbno čuvati, za katero moramo skrbeti. Tako kot potrebuje rastlina veliko vetra, ko semena zorijo, tako potrebuje tudi seme, ko smo ga enkrat pospravili, veliko prezračevanja. Ne glede na to, ali gre za seme špinače, rdeče pese, fižola ali česar koli, tudi seme buč. Ko imamo občutek, da je seme že dobro suho, ga spravimo v tiste velike, 20-kilogramske vreče iz papirja. Teh vreč ne napolnimo čisto in pustimo, da stojijo odprte. V seme vtaknemo leseno palico in dvakrat na dan semena premešamo. To delamo 4 tedne. Potem je seme stabilno. To je zelo pomembno. Če ne skrbimo, da se seme dobro dosuši, se zna se zgoditi, da najboljše uničimo. Ko je seme suho in v papirnatih vrečah, je pomembno, da ne stoji kjerkoli po hiši, temveč je spravljeno v hladnih in suhih prostorih.
Na vprašanje: Kakšni so optimalni pogoji za hrambo?
Prostor naj ima od 10 do 15 °C, zračna vlaga je lahko do 40%.
Na vprašanje: Jaz imam zdaj samo eno visoko špinačo. Ali se lahko oplodi, če je samo ena?
Špinača je ločenih spolov. Za seme sta potrebni najmanj dve.
To, tukaj na levi, je gredica cvetočega pora. Por cveti šele avgusta v drugem letu. Cvet zraste do 1,80 m visoko in nujno potrebuje oporo. Ker pri nas seme dozori šele
14


   12   13   14   15   16