Page 13 - Lotimo se pridelovanja semen
P. 13

Za pridelovanje dobrega semena potrebujemo kljub temu najmanj 50 rastlin, pridelovanje semena na treh rastlinah ni smiselno. Seme bi se že oblikovalo, pride pa do tako imenovane depresije, do deformacij, do degeneracije, in v nekaj letih sorta močno nazaduje.
Tukaj je še ena solata. Čisto drugačna. Motovilec je posebna vrsta solate, tudi zato, ker prekorači leto. Jeseni ga posejemo, spomladi pridelamo seme. Nizek ostane tudi, ko cveti in oblikuje seme. Te rozete motovilca nimajo dovolj moči, da bi se pri cvetenju dvignile. Ko se oblikujejo semena, je velika nevarnost, da seme poleže, da se dotika zemlje in se, ker je preveč vlažno, pojavijo glivice. Rastlinam pomagamo na ta način, da motovilec pred zimo oplevemo, spomladi pa ne okopavamo več, le plevel izruvamo. Motovilec ima neposredno pod površino zemljo fine korenine. Če bi ga okopavali, mu vzamemo še to stabilnost, ki jo ima. Seme bi morali pospravljati vedno suho, v opoldanskem času. Ko začnejo semena zoreti, je pri motovilcu še enkrat velika nevarnost v tem, da seme še na gredici izpade. Zato spravljamo seme motovilca zjutraj med 6. in 8. uro, ko so vse rastline vlažne od rose in ostane seme lepo v rastlini. Odrežemo celo rastlino tik nad tlemi. Lahko bi vzeli tudi koso. Vse rastline iz ene gredice zvijemo kot preprogo skupaj in v rjuhah odnesemo ali v kozolec ali na podstrešje, kjer ostanejo na rjuhah, tako da ulovimo semena, ki izpadajo. Tak, pokošen ali požet motovilec izgleda kot nepredena, v kosu na ovci odstrižena volna. Te preproge s semenom lahko obesimo na vrvi, kjer jih pustimo štiri tedne. Za tem jih snamemo in dobro otresemo na rjuho. Seme je takrat že skoraj čisto.
Seme hranimo vedno dobro očiščeno. Neočiščenega semena ne shranjujemo. Če je seme neočiščeno, privablja insekte, pritegnejo pleve in smeti vlago. Čiščenje semen je zato zelo pomembna stvar.
Kako bi se pridelovanja dobrega semena smiselno lotili?
Prvi korak bi bil, da seme razmnožujete in se trudite, da ohranite kvaliteto. To ne pomeni samo, da semena ostanejo dobro kaljiva, temveč da vsa rastlina ohrani karakteristične lastnosti kulture, tiste določene sorte.
Poglejmo si nekaj slik, jaz pa vam bom povedala, kaj je za posamezne kulture pomembno.
Tu naj še enkrat poudarim, da je najslabše, kar lahko naredimo, to, da semenimo slabe rastline, dobre pa smo pred tem že pobrali. Na koncu nam vedno ostanejo tiste, ki zaostajajo v rasti, ki so slabotne. Ko gredo v cvet, si mislimo: no dobro, bom pa imel seme od te. Tudi biodinamiki so delali take napake, zato seme tudi ni moglo biti dobro. Za pridelovanje semena moramo izbrati najboljše rastline. Samo te nam zagotavljajo dobro potomstvo. Za hrano uporabimo tisto, kar za seme ni dovolj dobro. To je zelo pomembno.
13
13


   11   12   13   14   15