Page 10 - Lotimo se pridelovanja semen
P. 10

10
tujeprašne. Paradižnik je samoprašen, toda zelo odprt, tako da so vrata za oprašitev od drugod samo priprta in na eni gredici ne smemo imeti dveh različnih sort skupaj. Izjemno pomembno je tudi, da moramo pred pobiranjem semena, v času oblikovanja semena, rastline selektirati. V času rasti moramo opazovati, ali se najde vmes kakšna rastlina, ki noče rasti, ki je bolna. Take rastline izruvamo. Tudi če najdem na rastlini viruse, bakterije, glivice, rastlino takoj izločim, saj za pridelovanje semena ni dovolj zdrava. Vsekakor moram take rastline odstraniti, še preden bi tiste dobre začele cveteti.
Tudi če semena ne pridelujem za semenarsko hišo, temveč le za sebe ali prijatelje, moram paziti, da so odbrane rastline res take, kot ustrezajo sorti. Če listi izgledajo drugače, če so cvetovi drugače obarvani, če se pri nizkem fižolu pojavlja poskus ovijanja, če opazim druge posebnosti, odstopanja od sorte, rastline pred cvetenjem izruvam. Le dobre rastline pustim, da oblikujejo seme.
Če ostanemo še naprej pri primeru nizkega fižola. Pri spravilu semen pri nizkem fižolu lahko izruvam celo rastlino, z vsemi stroki. Pomembno je vedeti, da ta fižol (kot katera koli druga zrna v strokih) dozoreva še naknadno, ko smo rastlino že izruvali in zrna naj bi ostala v strokih še približno štiri tedne.
V Sloveniji imate krasne kozolce, ki so zelo primerni za naknadno dozorevanje semen. Enega bi najraje odpeljala kar v Nemčijo. Čudoviti so za naknadno sušenje nosilcev, to so skoraj vse rastline, ne le fižol.
Pri kumarah, bučkah, paradižniku odtrgamo za semena zrele odbrane posamezne plodove, ki naj na rastlini zares popolnoma dozorijo. Bučke in kumare še pustimo, da stojijo, naj čim dlje časa še ležijo. Seme poberemo iz plodov, preden gnijejo. Ko seme očistimo, ga čuvamo na hladnem, suhem in temnem mestu, najbolje v papirnati vreči. Plastičnih vrečk ne uporabljamo.
Na vprašanje: Kaj pa kozarci?
Lahko, po možnosti rjave barve, vendar so papirnate vrečke boljše.
Mnogo težje kot pri kumaricah, paradižniku ali bučah je pridelati seme rastlin, ki oblikujejo plod, preden cvetijo. Na tej sliki imamo solato, ki je šla v cvet.
Poglejte; to v cvetenje vzravnano solato – zgleda kot drevo. Seveda potrebuje oporo. Mi postavljamo količke in napenjamo med njimi vrvice. Res je zelo pomembno, da solata lahko stoji pokonci. Pred cvetom je solata vso svojo energijo vložila v oblikovanje
10


   8   9   10   11   12