Kozorog
P. 1

KOZOROG
Zvezdna slika Kozoroga je zelo stara. Poznala jo je že sumerska kultura, prva visoka kultura človeštva pred 5000 leti. Zvezdna slika se je takrat imenovala Suhurmashu ali po naše »Kozja riba« in je spadala k »Kolesu Ea«, boga morja. Ta je bil tudi bog modrosti in oče Marduka. Zvezdno sliko »Kozje ribe« so prevzeli tudi Grki in jo imenovali »Morska koza«, pozneje pa je iz tega nastalo ime »Kozorog«.
V zvezdni sliki Kozoroga so videli stari Grki svojega velikega Pana, boga pastirjev, ali njegovega sina. Homerjeva himna Panu opisuje njegovo poreklo takole: Božji sel Hermes je bil tudi sam bog. Ko je nekoč prišel v Arkadijo, kjer je bilo njegovo matično svetišče, je čuval Dryopsove ovce in se zaljubil v njegovo lepo hči. Njuna poroka je bila eno samo pirovanje, kot pravi himna. Ko je deklica v palači rodila v pastirja preoblečenemu Hermesu sina, se je prestrašila njegovega čudnega izgleda. Otrok je imel noge in stopala kot koza, k temu še kozjo brado in dva rogova. Strah je prevzel mater, ko je pogledala malega bradatega spačka. Pobegnila je in prepustila dečka dojilji. Otrokov oče Hermes, ki so ga imenovali tudi »Hitri«, ga je sprejel, takoj ga je vzel v naročje in se v svojem srcu otroka nebrzdano veselil. Potem ga je ovil v debele zajčje kože in z njim odhitel na Olimp. Tam se je usedel k Zeusu in pokazal njemu in drugim bogovom svojega sinčka. Srčno veselje je zajelo vse nesmrtne in ker je vse zabaval, so ga imenovali Pan.
Grkom je postal kozjenogi Pan bog njihovih čred, predvsem koz. Ker je v Arkadiji mnogo koz, so menili, da je tam tudi njegov dom. O Panu so pripovedovali, da zelo ljubi nimfe. Ko je nekoč, v žaru ljubezni, eno od njih zasledoval, je zbežala do reke, in se je spremenila v trs. Pan je objel trs in ko je veter, ki je pihal, izvabil iz trsa žalujoče zvoke, ga je skušal Pan posnemati. Od trsa je vzel sedem cevčic in jih tako povezal med seboj, da je bila naslednja vedno za določeno dolžino krajša od prejšnje. Tako je iznašel


   1   2