Page 2 - KOMPOST JE NAŠ ZAKLAD
P. 2

Vse organske substance. Idealen je gnoj srečnih in pravilno krmljenih živali. Goveji gnoj je za vse lege idealen, konjski, ovčji ali kozji gnoj je dragocen za hladne lege, gnoj prašičev za vroče lege. Zajčji gnoj ima najpopolnejšo sestavo, gnoj perutnine je najbolj mineraliziran in ima posebno veliko fosforja.
Kompostiramo lahko tudi vse, kar je ostalo na vrtovih in njivah. Posušene liste, korenine in stebla, v manjših količinah tudi gnile plodove in sadje, ostanke čiščenja zelenjave... Kompostiramo lahko polsuho travo... Zaradi daljšega časa razkroja posebej lahko kompostiramo mlete veje pa tudi strnjeno zložene veje in večje kose lesa.
Biodinamiki komposte prepariramo s tako imenovanimi kompostnimi preparati. Izdelujemo jih po napotkih Dr. Rudolfa Steinerja in predstavljajo koncentrate energij klasičnih planetov, ki energije zodiaka prenašajo na Zemljo. Ko kompostni material zložimo v kupe, dodamo na približno 3 m3 zloženih snovi po eno kavino žličko preparata iz koprive, ki pride v sredino in obogati kup s koncentrirano energijo Sonca, na štiri vogale pa dajemo preparat iz regrata z energijami nadsončnega Jupitra, iz hrastovega lubja, z energijami nadsončnega Marsa, iz kamilic, z energijami podsončnega Merkurja in iz rmana z energijami podsončne Venere. Kup nato poškropimo z v vodi zmešanim preparatom iz baldrijana z energijami nadsončnega Saturna, ki ves kompostni kup ovije v toplotni plašč. Kompost od trenutka, ko dodamo preparate, ne smrdi več. Preparati vodijo razkroj brez izgub. Po vrsti, kot imajo pri razkroju svoje naloge, se v kupu najprej pojavijo glivice, nato bakerije, potem pridejo deževniki, skakači, stonoge.. Vsi ostanejo dokler ne opravijo svojega dela razkroja in potem izginejo. Četudi se zdi kompost že spomladi zrel, naj zori eno leto, da doživi vse obraze, ki jih ima v enem letu Sonce. V tem času energije preparatov temeljito prevevajo v kup zložene substance. Ko bo leto naokoli, so komposti dozoreli v prhek humus, ki je zaradi dodanih preparatov kar štirikrat učinkovitejši kot so bile snovi, ki smo jih v kup zložili.


   1   2   3