Page 2 - KOPRIVA JE SVETOVNA, NEVERJETNO VELIKO ZNA,...
P. 2

preparate, lahko tudi preprosto v zaboj, kjer je preparat 504 z vseh strani obdan z vsaj 7 cm debelim slojem šote.
Za kompostne preparate pravimo, da delujejo kot celota, torej, če uporabimo vseh 6 skupaj. Za preparat iz koprive, ki ga vedno uporabimo približno 5 malih žličk za 3 m3 komposta in s tem petkrat več kot ostalih preparatov velja, da blagodejno in spodbudno deluje na zemljo in rastline tudi, če ga tu in tam v majhnih količinah potresemo po zemlji in vdelamo v tla.
Biodinamiki koprivo tudi sicer veliko uporabljamo. Za preganjanje uši koprive namakamo za 24 ur in tri večere zapored rastline, ki so jih napadle uši, s to koprivovo vodo škropimo. S koprivovim čajem, ki ga naredimo tako, da koprive zrežemo v hladno vodo, zavremo in pustimo pokrito stati nekaj minut nato pa močno razredčeno škropimo, krepimo zdravje rastlin. S koprivovim čajem večkrat škropljen paradižnik, krompir ali bučke ne dobijo plesni in ne zbolijo za listno gnilobo. Če koprive namočimo in pustimo, da se v vodi popolnoma razkrojijo v gnojevko, lahko gnojevko, močno razredčeno in nekaj minut mešano v vodi uporabljamo kot dušično gnojilo... Koprive so najdragocenejša zastirka in krasno gnojilo, če jih še sveže položimo h koreninam ob presajanju sadik na prosto. Sveže koprive so dragocene za naše komposte. Komposti iz kopriv, mešanih z iglicami iglavcev so izjemni za naše vrtnice in druge trajnice...
In pri človeku? Čaj velike pekoče koprive blagodejno vpliva na srce in ožilje. Sok sveže koprive zna pozdraviti najtežje anemije. Kopriva, nabrana okoli Mihelovega, v času, ki nas s številnimi zvezdnimi utrinki spominja na boj nadangela Mihaela z zmajen, ureja procese meteornega železa in kot čaj krepi sposobnost in pripravljenost, da se upremo zlu.
»Kopriva je svetovna, neverjetno veliko zna... Človeku bi pravzaprav morala rasti okrog srca...«
In ker koprivo res potrebujemo, nam jo narava tako rada in na


   1   2   3